Emberölés Kalocsán

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 17. péntek, 10:30
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék ítélet az emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt K. Róbert ellen indított büntetőügyben.  

Az élet elleni bűncselekmény minősítésekor egyetértett az I. fokon eljáró abban, hogy a vádlott cselekményét különös kegyetlenséggel követte el, hiszen nyílt utcán, gátlástalan brutalitással támadt feleségére, akit több mint 10 késszúrással sebesített meg. Ugyanakkor a vádlott cselekménye nem tekinthető aljas indokból elkövetettnek, mert a szerelemféltés miatti bosszú nem minősül aljas indoknak. Ezért ezt a minősítést az ítélőtábla mellőzte.

Ugyanakkor kimondta: az I. fokú bíróság indokolatlanul tért el a középmértékes szabálytól, amely irányadó a büntetés mértékének meghatározásakor, amikor annál 2,5 évvel kevesebb büntetést szabott ki. Ezért a vádlott büntetését 2,5 évvel súlyosítva 17 év 6 hónap fegyházban letöltendő szabadságvesztést szabott ki a táblabíróság.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye,

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 2010 júliusáig élt házasságban K.-né D. Melindával, kapcsolatukból 1999 júliusában N. nevű gyerekük született. A házasság felbontása után még kb. egy évig együtt laktak, de gyakoriak voltak köztük a veszekedések. Végül az asszony gyerekükkel együtt a szüleihez költözött Kalocsán.

A vádlott a kapcsolat megszüntetését nem tudta elfogadni. 2012. március 23-án többször is megjelent a sértették házánál, szitkozódott, öngyilkossággal fenyegetőzött, melyet majd a rokonai megbosszulnak. Azt hangoztatta, ha a volt felesége nem békül ki vele, nagyon meg fogja bánni. Magatartása miatt - a sértett kezdeményezésére - rendőri intézkedésre is sor került. Ezt követően a Kalocsai Városi Bíróság a vádlottal szemben 30 napra távoltartást rendelt el az asszonytól és a gyermektől a lakóhelyük vonatkozásában.

A távoltartás leteltét követően 2012 áprilisában a vádlott felkereste a barátnője házában tartózkodó sértettet, akit trágár szavakkal szidalmazott, leköpött, és ököllel bántalmazott, de mire kiért a rendőrség, a vádlott távozott a helyszínről.

2012 májusától 2012. szeptember 19-ig K.-né és a közös gyermek az asszony családjával együtt Angliában tartózkodott.

A vádlott ez idő alatt interneten tartotta a kapcsolatot lányával, és beszélgetéseik során többször kifejtette: nem tud belenyugodni a család szétesésébe. A férfi 2012 májusától rendszeresen járt pszichiátriai kezelésre, ahol orvosai rendszeres gyógyszerszedést írtak elő számára, de a vádlott ezt nem tartotta be.

Angliából hazaérkezve a sértett és kislánya az asszony szüleinek házában élt. 2012 szeptemberének végétől a vádlott állandóan követte, folyamatosan zaklatta a sértettet, és a kislányával való találkozásokkor többször fenyegetőzött azzal, hogy megöli a gyermek anyját. 2012. szeptember 24-én a vádlott a városban összetalálkozott a sértettel, ismét arra kérte, hogy adjon neki még egy esélyt, és megfenyegette: ha ezt nem teszi meg, megöli, elvágja a torkát és "majd a temetőben beszélget vele a sírjánál".

2012. szeptember 26-án gyermekkorú K. N. sértett megbetegedett, emiatt 13 órára az anyja orvoshoz vitte. Ezt megtudta a vádlott, és az orvosi rendelőhöz ment. A váróteremben udvarolni kezdett a feleségének, aki ezt egyértelműen és határozottan elutasította. A rendelőt elhagyva a vádlott követni kezdte a feleségét és a lányát, bár az asszony kérte, hogy ne tegye ezt. Egy időre elmaradt a sértettektől a vádlott, de később kerékpárján váratlanul megjelent. Az asszony ismét közölte, hogy nem ad több esélyt, végül félelmében felhívta telefonon az öccsét, D. Imrét, azt kérve, hogy autóval menjen értük.

A vádlott ezt hallva feldühödött, kerékpárját a földre dobta, a nadrágzsebéből elővette tőrszerűen összecsukható bicskáját, a feleségére támadt, és magából kivetkőzve több mint tízszer megszúrta az asszonyt. Gyermekük a támadást látva az anyja elé állt, de a vádlott őt bal kezével félretolta. A vádlott támadása során a kislány is 8 napon belül gyógyuló vágott sérüléseket szenvedett, de a vádlott szándéka nem terjedt ki a lánya által elszenvedett sérülések okozására.

A test szerte vérző sebekkel borított sértett egy közeli büféhez szaladt, és követte őt a lánya is. Itt a személyzet kihívta a mentősöket, akik a sértetteket kórházba szállították. K.-né D. Melinda a szakszerű orvosi kezelés ellenére, a vádlott által okozott sérülések következményeként 2012. október 5-én elhunyt.

A vádlott azon magatartásával, hogy gyermekkorú lánya előtt többször megfenyegette megöléssel az édesanyát, majd az ölési cselekményt a gyermek szeme láttára végre is hajtotta, a szülői kötelességét súlyosan megszegve gyermeke erkölcsi és érzelmi fejlődését veszélyeztette. A kislány a bűncselekményt követően pszichiátriai kezelésre szorult.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különös kegyetlenséggel, aljas indokból elkövetett emberölés és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2014. május 26-án K. Róbert (1976 - kalocsai lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság - halmazati büntetésül - 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítását kérve, míg a vádlott és védője eltérő minősítés és enyhítés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: