Rablás és más bűncselekmények Veszprém és Fejér megyében

Tárgyalás időpontja: 
2014. október 28. kedd, 09:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa a rablás és más bűncselekmények miatt P. Jenő ellen indított büntetőügyben a Székesfehérvári Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A vádlott büntetését 9 évről 10 év 6 hónapra súlyosította a táblabíróság, mert úgy ítélte meg, hogy az elkövetett cselekményekhez és a vádlott társadalomra veszélyességéhez képest az I. fokon eljáró törvényszék aránytalanul enyhe büntetést szabott ki. Ugyanakkor a szabadságvesztést a Fővárosi Ítélőtábla börtönben rendelte végrehajtani annak érdekében, hogy megkönnyítse a vádlott benti munkavállalását, felkészülését a szabadulás utáni beilleszkedésére.

A tanácselnök indoklásában elmondta: a vádlott nem tipikus bűnöző alkat, a rossz anyagi körülmények vitték bele a bűncselekmény sorozatba, de azt látni kell, hogy ez nem lehet sem mentség, sem megoldás senki számára.

A vádlott a kiszabott büntetésből legkorábban a büntetést kétharmadának letöltése után szabadulhat.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

 

A bűncselekményről

 

Az alkalmi munkákból élő vádlott anyagi helyzetének megrendülése miatt 2011 decemberében elhatározta, hogy rablásokat fog elkövetni. 

2011. december 1-én Veszprémbe utazott, majd eldöntötte, hogy másnap a Dózsavárosi patikát fogja kirabolni. Tájékozódott a patika nyitvatartási idejéről, felmérte a parkolási lehetőségeket és menekülési útvonalakat, majd hazautazott Balatonfüredre.

Másnap reggel úgy tért vissza Veszprémbe, hogy magával vitte azt a lőfegyvernek minősülő, átalakított, céllövő lőszer kilövésére alkalmas gáz-riasztó pisztolyt, amit jogellenesen tartott magánál. Egy ideig figyelte a gyógyszertár forgalmát, majd 17:25 óra körül arcát elfedve - ahogy az összes többi esetben is - lépett be a patikába, fegyvert szegezett az ott dolgozókra, és a bevételt követelte. Ekkor 30 ezer forinttal távozott.

Ezt követően 2012. január 16-án a veszprémi Fekete Sas patikát szintén fegyveresen rabolta ki, ahonnan 20 ezer forintot vitt magával. A rablássorozat 2012. január 31-én Veszprémben folytatódott, ekkor egy kisbolt bevételét vitte el (69 ezer forint). 2012. június 14-én ezt a boltot ismét kirabolta a vádlott, 70 ezer forinttal károsítva meg a tulajdonost. Ekkor majdnem elfogták, de sikerült elmenekülni, és úgy határozott, már másnap újabb rablást követ el. Nem is utazott haza, hanem az autójában aludt, és 2012. június 15-én ismét a Dózsavárosi patikába ment be fegyverrel, ahonnan 300 ezer forintot rabolt.

A vádlott 2012 júniusában Székesfehérváron járt, és úgy döntött, ott fog  gyógyszertárat kirabolni. Június 23-án egy Széchenyi úti patikából vitt el 120 ezer forintot. A vádlott július 11-én ismét Székesfehérvárra utazott rabolni, ezúttal a Szekfű Gyula utca patikából 30 ezer forintot vitt el. Ezt követően Martonvásárra ment, ahol egy panzióban szobát bérelt, és elhatározta, hogy a következő napokban Székesfehérváron újabb rablást követ el.

Július 14-én úgy döntött, újra a Széchenyi úti patikát rabolja ki. Ekkor a gyógyszertárban a dolgozók mellett ott tartózkodott az egyik alkalmazott unokatestvére, K. Péter rendőr törzszászlós, aki szolgálata közben azért ment be oda, hogy a patikában dolgozókkal a rablás esetén követendő magatartásról beszélgessen, éppen a vádlott korábbi cselekménye kapcsán.

A vádlott a patikába belépve a pisztolyt maga előtt tartva megindult a kiadópult mögött álló alkalmazottak felé, de mielőtt bármit mondhatott volna, a rendőr odalépett hozzá, megragadta a fegyvert tartó karját, rákiáltott: "Rendőrség, adja meg magát, dobja el a fegyvert!". Ezzel egy időben a földre vitte a vádlottat, és maga is a földre esett.

Dulakodás kezdődött kettejük között, többször felálltak és elestek, a vádlott háromszor elsütötte a riasztó pisztolyt, végül a rendőr egy saját fegyverének markolatával a vádlott fejére mért ütéssel sikerült megfékezni a rablót. Akkora kiértek az időközben riasztott rendőrök is, és megbilincselték a vádlottat. A vádlottat elfogó rendőr a dulakodás közben 8 napon túl, 4-6 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Hét rendbeli rablás bűntettében, egy rendbeli rablás bűntettének kísérletében, lőfegyverrel visszaélés, hivatalos személy elleni erőszak és testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Székesfehérvári Törvényszék 2013. december 9-én P. Jenő (1968 - balatonfüredi lakos) vádlottat, és ezért őt 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott annak enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. (Kirendeléssel az ügyben a Szegedi Ítélőtábla egyik tanácsa járt el.)

Eljáró bíróság: