Emberölés bűntettének kísérlete Domaszéken

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 4. kedd, 15:45
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt K. László Lajos ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott döntését. Ezt annyiban egészítette ki, hogy kimondta: a vádlott maximum 15 évig állhat kényszergyógykezelés alatt.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A Szegedi Törvényszék 2014. március 14-én K. László Lajos (1943 - domaszéki lakos) vádlottat az ellene emberölés bűntettének kísérlete miatt emelt vád alól felmentette. A törvényszék elrendelte a vádlott kényszergyógykezelését, amit az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben kell végrehajtani. A vádlott kényszergyógykezelése legfeljebb a terhére megállapított bűncselekmény büntetési tétele felső határának megfelelő ideig tart, de e tartam előtt is azt haladéktalanul meg kell szüntetni, ha szükségessége már nem áll fenn - mondta ki a bíróság.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a vádlott bűnösségének téves megállapítása felmentés és a kényszergyógykezelés elrendelésének megszüntetése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A nyugdíjhas, büntetlen előéletű vádlott a terhére rótt cselekmény elkövetésének időpontjában és jelenleg is súlyos fokú, kevert típusú Alzheimer eredetű, valamint ér eredetű oxigénhiányos agyi károsodásban, szellemi hanyatlásban szenvedett, illetve szenved. A vádlott ezen megbetegedését idült alkoholfogyasztása is tovább súlyosbítja, melyhez májzsugorodás is társul. Ezen elmekórós állapota miatt a vádlott nem volt képes arra.

A vádlott egy domaszéki házban lakott együtt házastársával, dr. B. Annával és annak élettársával, B. Csaba sértettel. 2013. május 27-én a vádlott és a sértett egész nap szeszes italt fogyasztott, majd a sértett este a saját szobájába ment és elaludt. 22:45 perc körüli időben arra riadt fel, hogy a vádlott - az eljárás során ismeretlenül maradt okból - bement a szobájába, és egy hentesbárddal a kezében megállt az ágyánál. A vádlott - aki korábban hentes és mészárosként dolgozott - ezt követően a kezében lévő hentes bárddal az ágyban fekvő sértettet legalább kétszer fejen ütötte, mire a sértett az ágyból felkelt.

Ekkor a vádlott az immár álló sértett fejére még egy ütést mért a bárddal, mire a sértett megpróbálta a kezéből kicsavarni a bárdot, de ez nem sikerült. Ekkor kitolta a vádlottat a szobából, és addigra a szintén a házban tartózkodó dr. B. Anna is a cselekmény helyszínére ért. A vádlott ekkor elszaladt, és a ház mellékhelyiségében bujt el Az asszony értesítette a rendőrséget, majd a rendőrség szólt a mentőszolgálatnak, aminek munkatársai a sértettet kórházba szállították. A közvetlen életveszélyes állapotban lévő sértettet a szegedi klinikán azonnal megműtötték, élete megmentését a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhette. Gyógyulásának tényleges időtartama 8-10 hét volt.

A vádlott a cselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta, azt állítva: a sértett támadott rá, és "beleugrott" a kezében védekezésül tartott bárdba.

Eljáró bíróság: