Emberölés Csemőn

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 5. szerda, 11:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés bűntette miatt V. Péterné ellen indított büntetőügyben a Budapest Környéki Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 8 év 8 hónap börtön és 9 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokú bíróság - tekintettel az ügy összes körülményére - arányos büntetést szabatott ki, annak lényeges súlyosítása nem indokolt, ugyanakkor, mivel a vádlott a sértett ellen korábban is követett el élet elleni bűncselekményt, a büntetés enyhítésére sem kerülhetett sor.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott és az 1943-ban született sértett, H. Mihály 1994 óta tartották fenn élettársi kapcsolatukat, túlnyomórészt hajléktalanként. A 19 év alatt háromszor követtek el egymás sérelmére erőszakos jellegű bűncselekményt. A vádlottat egyszer-egyszer ítélték el életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, illetve emberölés bűntettének kísérlete  miatt, míg a sértettet egyszer, aki az asszony sérelmére elkövetett életveszélyt okozó testi sértés miatt 3 év börtönt kapott.

A sértett 2008-ban történt kiszabadulása után folytatták élettársi kapcsolatukat. Előbb hajléktalanként a pestszentlőrinci kiserdőben tartózkodtak, majd Vecsésre költöztek, ahol egy ingatlanon felállított lakókocsiban éltek. Gyakran italoztak és veszekedtek, amit általában a vádlott kezdeményezett, de előfordult, hogy utána a sértett leütötte őt. 2009-ben az ingatlan gazdája szívességi lakáshasználóként a birtokukba adta csemői tanyáját azzal, hogy azt tartsák rendben és őrizzék. Magatartásukon továbbra sem változtattak, Csemőn már a sértett is rendszeresen bántalmazta a vádlottat, a vádlott viszont többször fenyegette késsel a sértettet, volt, amikor meg is karcolta.

2013 elején nem fizették a villanyszámlát, ezért a szolgáltató kikapcsolta az áramot. Életük megnehezülése miatt mindketten napok óta nagyon feszültek voltak.

Március 30-án a hétköznapi teendőiket intézték a szokásos italozás mellett. Délután 2 és 3 óra között a vádlott a konyhában fasírt sütéséhez készülődött és vitába keveredett a tanya tulajdonosát szidalmazó sértettel, aki közölte, hogy az áram hiánya miatt el fog költözni Csemőről. Becsmérelte a vádlottat, és azzal gyanúsította, hogy más férfiakkal is folytat nemi viszonyt. Ezt a vádlott visszautasította, közölte, hogy az ingatlanban kíván maradni, és többször felszólította a sértettet, hogy hagyja abba a szidalmazást és menjen az udvarra fát vágni.

A sértett azonban nem fejezte be a kötözködést, ezért az egyre idegesebbé váló vádlott szembefordult vele, és a konyhai munkálatokhoz használt késsel, közepes erővel hasba szúrta az élettársát. Ezután a vádlott próbálta bekísérni a szobába a sértettet, aki azonban az ajtóban összeesett, pólója felhúzása után észlelte a vádlott, hogy egy béldarab kilóg a sértett testéből. A vádlott párnát tett a feje alá, törülközött tett a sértett hasára, majd átrohant a szomszédba azt kérve, hogy értesítsék a mentőket. Ez meg is történt, a sértettet kórházba szállították, ahol két műtétet is végrehajtottak rajta, azonban még aznap este 9 órakor meghalt.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Budapest Környéki Törvényszék 2014. február 21-én V. Péterné (1954 - csemői lakos) vádlottat, és ezért őt 8 év 8 hónap börtönre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: