Halált okozó testi sértés Budapesten (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 18. kedd, 10:00
Összegzés: 

Halált okozó testi sértés bűntettében, tártettesként elkövetett rablás, kifosztás és okirattal visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a Fővárosi Törvényszék 2014. március 5-én L. Zsuzsanna (1963 - budapesti lakos) I. rendű vádlottat, és ezért őt a bíróság - halmazati büntetésül - 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, L. Margit (1965 - győrtelepi lakos) bűnsegédként elkövetett halált okozó testi sértés és társtettesként elkövetett rablás bűntettéért - halmazati büntetésül, mint többszörös visszaeső - 9 év fegyházat és 9 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

xxx

1./ A vádlottak 2011 elején ismerkedtek meg, azt követően alkalomszerűen találkoztak, többek között a Nyugati téri aluljáróban.

2012. április 28-án este a sértett V. József egy, ebben az aluljáróban lévő szórakozóhelyen fogyasztott szeszes italt. A vádlottak itt ismerkedtek meg az akkor már erősen ittas állapotban lévő sértettel, és elhatározták, megszerzik az értékeit úgy, hogy a II. rendű vádlottnál lévő Dormicum nevű altató-nyugtató gyógyszert - a sértett tudta nélkül - belekeverik az italába, majd az öntudatlan sértett értékeit elveszik. Ezért kicsalták a sértettet az italozóból, és elhagyták az aluljárót.

Ezt követően egy éjjel-nappali közértben vásároltak, egyebek mellett három frissen főzött kávét is. Az I. rendű vádlott vitte ki az utcán tartózkodó II. rendű vádlotthoz és a sértetthez a kávékat, miközben a sértettnek szánt kávéba beletett több darab gyógyszert. Utána több helyen is megfordultak, italoztak az utcán, míg a sértett 22 óra 50 perc körüli időben elaludt. A vádlottak az öntudatlan sértett ruhájából elvették 6.700 forint készpénzét és kb. 8 ezer forint értékű mobiltelefonját, majd a sértettet magára hagyva a Nyugati tér irányába eltávoztak.

A Jókai utcán fekvő és életjelet nem mutató sértetthez végül két járókelő hívott mentőt, megpróbálták a mentősök a sértettet újraéleszteni, de ez nem vezetett eredményre, a sértett meghalt. A rendőrség a térfigyelő kamerák segítségével azonosította a vádlottakat, majd hajnal i3 óra körül elfogták őket a Nyugati téri aluljáróban.

A sértett halálának oka heveny gyógyszermérgezés, melyet súlyos fokú alkoholos befolyásoltsága is súlyosított, és emiatt légzés leállás következett be.

2./ Az I. rendű vádlott és a nyomozás során ismeretlenül maradt társa 2011. május 8-án az esti órákban felfigyeltek a Nyugati téri aluljáróban az ott várakozó I. számú sértettre, és elhatározták, hogy megszerzik értéktárgyait. Magukkal csalták a Skála áruház előtt kialakított padokhoz, ahol beszélgettek, a sértett üdítőt ivott, majd elaludt. Ezt az állapotát kihasználva az I. rendű vádlott és társa kifosztotta a férfit, elvették igazolványait, 13 ezer forintját, aranytárgyait és mobiltelefonját. A sértett május 10-én a lakásán tért magához, ahol észlelte értéktárgyai hiányát, és értesítette a rendőrséget.

Eljáró bíróság: