Kábítószerrel visszaélés Budapesten (Előzetes)

Tárgyalás időpontja: 
2014. november 26. szerda, 10:00
Összegzés: 

L. D. T vietnami állampolgár I. rendű vádlott és 15 társa  ügyben hozott ítéletet a Fővárosi Törvényszék 2013. december 5-én. A kábítószerrel visszaélés bűntettével és más bűncselekményekkel megvádolt 14 vietnami és egy magyar állampolgár ügyében az I. fokon eljáró bíróság 15 év és  5 év 2 hónap közötti szabadságvesztés büntetéseket szabott ki.

Az ítéletek ellen az ügyész 2 vádlott kivételével súlyosítást kérve nyújtott be fellebbezést, míg a vádlottak és védőik felmentés, illetve enyhítés érdekében fellebbeztek, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Három vádlott, köztük az I. rendű vádlott is, szökésben van.

Az I. fokú ítélet szerint az I. rendű vádlott 2008 júniusától 2009 februárjáig legalább kilenc budapesti és érdi házat, egy csömöri műhelyt és egy győri sportcsarnokot vett bérbe személyesen, illetve bűntársai közreműködésével marihuána ültetvény létesítése céljából.

A bérlőként fellépő, minden esetben hamis nevet és személyazonosságot használó vádlottak, illetve társaik annak leplezésére, hogy az ingatlanokon nagykereskedelmi mennyiségű marihuána előállítására alkalmas indiai kendert fognak termeszteni, az ingatlanok tulajdonosait már a bérbevételkor megtévesztették. Elhitették velük, hogy lakhatási, illetve raktározási célból, illetve varroda létesítésére van szükség az ingatlanokra.

Ezen kívül vallási és egyéb okokra hivatkozva kikötötték, hogy a tulajdonosok ne menjenek be az ingatlanokba a bérlés ideje alatt, mely kikötés okát a tulajdonosok - javarészt a magas bérleti díj reményében - elhitték. Az I. rendű vádlott a megtermelt kábítószer értékesítésből származó bevétel tárolása, raktározása, valamint a növényeket gondozó munkások elszállásolása céljából egy külön házat is bérelt, emellett az ültetvényekhez szükséges eszközök és felszerelések tárolására még két ingatlan vett bérbe.

A vádlottak és társaik az ültetvényeken nagykereskedelmi mennyiségű,  marihuánát állítottak elő, a szakszerű növényápoláshoz még Prágából is hívtak szakembereket. A kész terméket értékesítettek, az ebből befolyt hasznot pedig részben egymás között felosztották, más részét pedig az ültetvények fenntartásába és új ültetvények létesítésébe fektették. A termesztéshez használt áram egy részét lopták, emellett több ingatlanban - a termesztéshez szükséges átalakítások miatt - jelentős kárt okoztak.

Eljáró bíróság: