Emberölés kísérlete Dévaványán

Tárgyalás időpontja: 
2014. december 2. kedd, 09:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt fk. B. Sándor és öccse fk. B. Dávid ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokú ítéletét.

A táblabíróság a vádlottak cselekményeit társtettesként, nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette kísérletének és társtettesként elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettének minősítette.

Nem változott a kiszabott büntetés mértéke, így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 6 év fiatalkorúak börtöne és 6 év közügyektől eltiltás, míg a II. rendű vádlott jogerős büntetése 5 év 6 hónap fiatalkorúak börtöne és 5 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a két fiatalkorú, erős vádlott  brutálisan bántalmazta a 82 éves asszonyt. Ütve, rugdosva támadtak  áldozatukra, aki csak szerencséjének köszönheti, hogy életben maradt. Az elkövetés módja egyértelműen arra utal - ha nem is akarták a megtámadott személy halálát, de abba belenyugodva követték el tettüket. Így az emberölés kísérlete mindenképpen megállapítható.

A minősítés változásával az I. fokon kiszabott büntetés eltúlzottan alacsony lett, de mivel az ügyész nem jelentett be fellebbezést a vádlottak terhére, így a II. fokú bíróság súlyosabb büntetést nem szabhatott ki, bár azt indokoltnak tartaná. Éppen ezért a büntetés enyhítése szóba sem jöhetett - mondta a tanácselnök bíró.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A két vádlottat a medgyesegyházi önkormányzat jegyzője 2012-ben ideiglenes hatállyal elhelyezte a dévaványai gyermekvédelmi intézményben.

2012. augusztus 19-én délelőtt a két vádlott az intézmény bejárata előtt dohányzott, ahol egy társukkal közölték, hogy el fognak menni egy idős nénihez, a fejét beverik a falba, hogy elájuljon, majd átkutatják a házat, mert kinézték, hogy van aranya. Ezt a társukat, majd később egy másik fiút is arra akarták rábeszélni, hogy tartson velük, de egyikük sem csatlakozott hozzájuk.

Ezt követően az I. rendű vádlott maszkot készített, majd 13 óra körül időben a 82 éves sértett, D. Imréné házához mentek. Itt a fejükre felhúzták a maszkot, és a be nem zárt kapun bejutottak az ingatlanra. A lakás konyhájában tartózkodó asszony észrevette, hogy valaki elhalad a bejárati ajtó előtt. Miután a kulcsra zárt ajtót kinyitotta, a vádlottak beugrottak a konyhába. Az I. rendű vádlott megragadta a sértett torkát, leszorította, majd ököllel megütötte, amitől az idős nő összeesett. A sértett sikoltozni kezdett, mire a vádlottak többször megütötték és megrúgták. Ezt követően a sértett füléből kivették fülbevalóit (értékük: 31 ezer forint), emellett elvittek a lakásból két női karórát (5 ezer és 3 ezer forint értékben), így összesen 39 ezer forint kárt okoztak.

A megtámadott asszony sérülései közvetlen életveszélyesek voltak, akár halálos következménnyel is járhattak volna, végül hat hét alatt gyógyultak meg.

2./ A vádlottak a gyermekvédelmi intézményből többször engedély nélkül eltávoztak, a szabályokat, a házirendet nem tartották be, a gyermekekkel és a felnőttekkel szemben is gyakran agresszíven viselkedtek. A nevelőket és a gyermekfelügyelőket több alkalommal szidalmazták, trágár szavakkal illették. Erre figyelemmel a gyermekvédelmi központ vezetője, K. Edit megerősített ügyeletet rendelt el.

2012. július 24-én este a rendőrök az intézetben keresték az I. rendű vádlottat, akiiknek E.-né C. Ilona megmutatta, hol találják a fiút. A rendőrök érkezésekor és távozásukat követően az I. rendű vádlott, majd hozzá csatlakozva a II. rendű vádlott is folyamatos szidalmazta, fenyegette E.-nét. A fiúkat egy másik felügyelő csitította, és hogy tettlegességre ne kerüljön sor, elküldte kolléganőjét a közelből.

A fenyegetések a sértettben komoly félelmet, riadalmat keltettek, akadályozták őt közfeladata ellátásában. Mindezekre tekintettel a sértettet később áthelyezték egy másik intézménybe.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés, társtettesként elkövetett rablás és társtettesként elkövetett közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2014. március 20-án fiatalkorú (fk.) B. Sándor (1994 - medgyesegyházi lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság - halmazati büntetésül - 6 év fiatalkorúak börtönére és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, fk. B. Dávid Richárd (1996 - medgyesegyházi lakos) ugyanezen bűncselekményekért - halmazati büntetésül - 5 év 6 hónap fiatalkorúak börtöne és 5 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője a büntetés enyhítése, a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: