Emberölés bűntettének kísérlete Baján

Tárgyalás időpontja: 
2014. december 11. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt H. Anna ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Így a vádlott bűncselekményét az ítélőtábla nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett mellett a bűncselekmény elhárítása idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetettnek is minősítette, mivel a vádlott 87 éves emberre támadt.

Nem változott a kiszabott büntetés (14 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás), mert a táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az I. fokon kiszabott büntetés arányos a cselekmény súlyával és a vádlott társadalomra veszélyességével, vagyis sem lényeges súlyosítása, sem lényeges enyhítése nem ind9okolt.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A hatgyerekes, szakképzettséggel, munkával nem rendelkező H. Anna vádlott 2011-tól több éven keresztül úgy szerzett pénzt, hogy Baján számára ismeretlen személyek lakására becsöngetett és - főként gyerekeire hivatkozva - kéregetett.

2013. március 8-án délután 2 óra körüli időben a vádlott a család külterületi tanyájából Bajára ment, hogy ennivalóra és a legkisebb, 7 hónapos gyermekének felírt tápszerre kéregetéssel pénzt szerezzen. A városi bolyongása során eljutott egy olyan családi házhoz, ahol a 87 éves, koránál fogva beteges, már nehezen járó H. Istvánné sértett egyedül lakott.

A vádlott először kéregetési szándékkal csöngetett a kapun, majd - miután senki nem reagált és kutyát sem látott - rövid várakozás után eldöntötte, hogy behatol a házba és megszerzi az ott lakó pénzét. Mivel a televízió hangosan szólt, a vádlott azt feltételezte, hogy a házban idős ember lakik.

A vádlott átmászott a kerítésen, belépett a teraszra, amikor a ház belsejéből, a zajt hallva kijött a sértett és azt kérdezte: "Ki vagy?". A vádlott elbujt egy faajtó mögött, s miután a sértett nem látott senkit, vissza akart menni a lakásba. Ezt a vádlott úgy akadályozta meg, hogy a faajtó lapját nekilökte a sértettnek, aki a küszöbnél megbotlott és elesett. Ekkor a fejét beütötte a terasz burkolatába, és egy időre elveszítette az eszméletét is. A vádlott a sértettet behúzta a lakásban, és kihasználva az idős asszony eszméletlen állapotát, pénz és értékek után kutatott a lakásban, de nem talált semmit. A vezetékes telefonból kitépte a kábelt, hogy a sértett a későbbiekben nem tudjon segítséget hívni.

Miután a sértett magához tért, kérlelte a vádlottat, hogy hagyja őt békén, mert nincs pénze, de a vádlott tovább kutatott a lakásban. Mivel ekkor sem talált értéket, az előszobában ülő vagy fekvő sértetthez ment, és felszólította az asszonyt, mondja meg, hol tartja a pénzét. Az idős nő ekkor is azt válaszolta, hogy nincs pénze. A vádlott ezen annyira feldühödött, hogy többször teljes erővel, ököllel a sértett arcába csapott, majd a hanyatt fekvő vádlottat otthagyva folytatta a kutatást. De értéket ismét nem talált, ezért visszatért a sértetthez, és egy szúró eszközzel (amit az eljárás során nem lehetett beazonosítani) több sebet ejtett az idős asszony nyakán, és megszúrta a sértett hasát is. Ezt követően újabb kutatásba kezdett, és végül talált 10-12 ezer forintot, ezt magához vette és a sértettet otthagyva a kerítésen átmászva távozott.

A sértett a vádlott távozása után kiült a teraszra, ahol március 9-én reggel talált rá a gondozója. Ekkor értesítették a rendőrséget és a mentőket, akik az idős nőt - aki összesen 33, ebből 15 fejre irányuló sérülést szenvedett el - kórházba szállították. A szúrt sérülések közvetett módon életveszélyesek voltak, a sértett ténylegesen 3-4 hét alatt gyógyult meg.

A sértettet március 20-án a kórházból elbocsátották, azonban egészsége a bántalmazást követően súlyosan leromlott, júniusban ismét kórházba került, ahol augusztus 27-én elhunyt. A sértett halála és a március 8-án elszenvedett bántalmazása között közvetlen, dokumentálható ok-okozati összefüggés nem állapítható meg.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2014. július 4-én H. Anna (1984 - bajai lakos) vádlottat. Ezért őt a bíróság 14 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: