Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 6. kedd, 13:00
Összegzés: 

A bűnösség megállapítása és a kiszabott büntetés mértéke tekintetében helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt Michael R. német állampolgár ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a jogerős ítélet szerint a vádlott büntetése 1 év, végrehajtásában két évre felfüggesztett fogházbüntetés lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: jogos védelem, mint ahogy arra a védelem hivatkozott, a jelen ügyben nem állapítható meg, ugyanis semmilyen bizonyíték nincs, amely arra utalna, hogy a sértett meg akarta támadni a vádlottat. A vádlott bűnössége megállapítható, mivel látta, hogy egy ittas, mozgásában bizonytalan embert lök meg, így fel kellett volna mérnie, hogy cselekményének súlyosabb következménye lehet.

A  jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Az I. fokú ítélet szerint Michael R. vádlott 2013. június 16-án Felsőszentivánon barátnőjével, Sz. R.-val keresztelőn vett részt. Ezt követően az ünneplő család házánál voltak vendégségben, ahol vendégként jelen volt M. A. sértett is. A két férfi délután a társaságban - másokhoz hasonlóan - italozott, majd a sértett az esti órákban autóval hazavitte a családját, és visszatért az ünneplőkhöz.

A vádlott észrevette, hogy a sértett ittasan vezetett, ezen felháborodott, odament hozzá, és elvette tőle az autó indítókulcsát, hogy a sértett ne tudjon vezetni. A kulcs ugyan visszakerült a tulajdonosához, de a kulcs elvétele miatt a ház udvarán a sértett vitatkozni kezdett a vádlottal. Többször megfogta a karját, de a vádlott mindig kiszabadult a szorításból, majd egy idő után a falu központjába ment, a barátnője ott talált rá, akivel visszaindultak a házhoz.

Amikor a vádlott a ház közelébe ért, a sértett mindkét karját kb. mellmagasságig felemelve elindult a vádlott felé, aki ezt észrevette. Úgy próbálta elhárítani a sértett közeledését, hogy szintén mellmagasságba emelte mindkét kezét, és a vele szemben érkező sértettet kissé meglökte. A lökés következtében a láthatóan ittas állapotban lévő, bizonytalanul mozgó sértett hanyatt vágódott, fejének hátsó felét verte a kapubejáró betonjába, és elveszítette az eszméletét.

A közvetlenül életveszélyes állapotban lévő sértettet mentővel kórházba szállították, rajta életmentő műtétet hajtottak végre, azonban nem nyerte vissza eszméletét, és 2013. november 9-én meghalt.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Gondatlanságból elkövetett emberölés vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2014. május 12-én Michael R. (1987 - német állampolgár, németországi lakos) vádlottat, és ezért őt 1 év, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: