Fegyveres rablás Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 7. szerda, 09:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a fegyveres rablás bűntette és más bűncselekmények miatt S. Dániel és társa ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

Az okirattal visszaélés és a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés vétsége vonatkozásában a társtettesség megállapítását mellőzte, ezen cselekményeket az I. rendű vádlott bűnsegédként követte el. A vádlottakat szabadságvesztésre ítéltnek tekinti, melyet börtönben kell végrehajtani.

Nem változott a kiszabott büntetés mértéke: a bíróság az I. és a II. rendű vádlottat egyezően - halmazati büntetésül - 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék helyesen döntött, amikor az 5-től 13 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető összbüntetésbe foglalt cselekmények esetén az irányadó középmértéktől (9 év) kis mértékben enyhébb büntetést szabott ki. A büntetés további enyhítésére - tekintettel a bűncselekmény összes körülményére, társadalomra veszélyességére - az ítélőtábla nem látott lehetőséget.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

Az I. és a II. rendű vádlott 2010-tól jól ismerték egymást, jó baráti viszonyban voltak, szabadidejük nagy részét együtt töltötték. Mivel 2012 végére mindketten munkanélküliek lettek, nehéz anyagi helyzetbe kerültek, és több alkalommal felmerült közöttük, hogy megélhetésük biztosításához valahonnan pénzt kellene szerezniük. Bűncselekmény elkövetése is szóba került 2012 végén, de ezzel kapcsolatosan konkrétumokban nem állapodtak meg.

December 28-a és 30-a között a II. rendű vádlott az egyik barátjától valamelyik vádlott (az eljárás során személye nem derült ki) gázpisztoly szerzett a hozzá tartozó tárral és lőszerrel együtt. A II. rendű vádlott 2013. január 14-én este 8 óra előtt megjelent az I. rendű vádlott albérletében, ahol alkoholt fogyasztottak, és közben beszélgettek. Eldöntötték, hogy azon az estén pénzt fognak szerezni úgy, hogy egy, a későbbiekben kiválasztott járókelőt a korábban megszerzett gázpisztollyal megfenyegetve értékeinek átadására kényszerítik. Egyikük magához vette a pisztolyt, míg a II. rendű vádlott egy konyhakést is vitt magával azért, hogy a fenyegetésnek még nagyobb nyomatékot adjanak. A vádlottak - hogy ne ismerjék fel őket -az indulás előtt kapucnit húztak a fejükre, az arcuk elé pedig nyaksálat tekertek.

Az utcákat járva végül 21 óra 45 perc körüli időpontban a Szeged - Gáspár Zoltán utcai óvoda mellett a munkából magányosan hazafelé tartó K. Z.-né sértettet állították meg, követelve, hogy adja át a pénzét. A nő ezt megtagadta, mire a vádlottak pisztollyal és késsel is megfenyegették. A megtámadott nő a fenyegetés hatására sem adta át a táskáját, azt a hóna alá szorította. Erre az I. rendű vádlott a táskát megragadva próbálta elvenni tőle, közben a II. rendű vádlott a sértettet a földre lökte. A nő ekkor elengedte a táskát, amit az I. rendű vádlott felkapott.

A sértett annyit kért, hogy legalább az igazolványait adják vissza, mire azt a választ kapta, hogy azokat kukába dobják, majd a vádlottak a sértett táskájával együtt elszaladtak a helyszínről. A megtámadott nő sérüléseket nem szenvedett.

A táskában 3.200 forint készpénz volt, és egy mobiltelefon, amit 2 ezer forintért adott el a II. rendű vádlott. A sértett pénztárcáját, a benne lévő bankkártyákkal együtt a vádlottak menekülés közben elveszítették. A vádlottak által megszerzett érték - mindent egybevetve - 12.200 forintot tett ki, ebből lefoglalással 9 ezer forint megtérült, a fennmaradó kárt az I. rendű vádlott a sértettnek megtérítette.

A vádlottak a nyomozati eljárás során elismerték, hogy a bűncselekményt elkövették, abban bűnösnek érzik magukat.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Társtettességben, fegyveresen elkövetett rablás bűntettében, társtettességben elkövetett okirattal visszaélés és társtettességben elkövetett készpénz-helyettesítő eszközzel való visszaélés vétségben mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. február 11-én S. Dániel (1992 - szegedi lakos) I. rendű és N. Dániel András (1988 - sződi lakos) II. rendű vádlottat. A bíróság ezért az I. és a II. rendű vádlottat egyezően - halmazati büntetésül - 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője elsődlegesen a készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége vonatkozásában felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében, a II. rendű vádlott és védője elsődlegesen részbeni felmentés, másodlagosan enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: