Emberölés Hódmezővásárhelyen

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 21. szerda, 10:00
Összegzés: 

Mivel a vádlott a tárgyaláson új ügyvéd kirendelését kérte, a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa 2014. április 1-ére elnapolta az emberölés és más bűncselekmények miatt T. Sándor ellen indított büntetőügy tárgyalását.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott élettársával, gyermekével és nevelt gyermekével Egy Hódmezővásárhelyhez tartozó tanyán élt közösen édesanyjával (1952), valamint annak élettársával, Sz. István Ernő (1946) sértettekkel. Az együttélés során a sértettek az ingatlan földszinti, míg a vádlott és családja a ház emeleti részét használták. A vádlott és a sértettek között - alapvetően ittas állapotban - rendszeresek voltak a viták, amelyek főleg abból fakadtak, hogy a vádlott állandó munkahellyel nem rendelkezett, így családjával nehéz anyagi körülmények között élt.

1./ 2012. november 29-én 17 órakor a vádlott ittas állapotban érkezett haza és a ház konyhájában összevitatkozott szintén ittas édesanyjával, akit aztán a földszinti szobában többször meg is ütött. Sz. István sértett - aki szintén ittas volt  - látva a vádlott magatartását élettársa védelmére kelt. Ekkor a vádlott őt is többször ököllel fejen ütötte, majd miután a földre került, egyszer fejbe is rúgta. A sértettek a bántalmazás következtében 8 napon túl  gyógyuló sérüléseket is elszenvedtek.

2./ 2013. január 30-án 11 óra körüli időben a vádlott átmászott O. D. sértett tanyájának kerítésén, és eltulajdonított onnan ezer forint értékű hullámpalát, valamint 5 ezer forint értékű öntöttvas kereket. Ezeket még aznap háztartási hulladékként értekesítette. A bűncselekmény elkövetését - cselekményét megbánva - maga a vádlott jelentette be a rendőrségen.

3./ 2013. május 10-én 21 óra körül az ittas vádlott a ház nappalijában szóváltásba keveredett a szintén ittas édesanyjával, akit az ágyról a földre rántott, majd acélbetétes munkavédelmi bakancsot viselve az állán megrúgta, ököllel többször arcon ütötte, fojtogatni kezdte, és közben az anyja megölésével fenyegetőzött. Az asszony élettársa - aki szintén ittas volt - rászólt a vádlottra, hogy a cselekményével hagyjon fel, ezért a vádlott őt is lerángatta az ágyról, állba rúgta és többször ököllel fejbe vágta.

A sértettek 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek.

A bántalmazást a vádlott jelentette be a rendőrségen, ő értesítette a mentőket is, cselekményét megbánta.

4./ A 3. pontban leírtak miatt a Hódmezővásárhelyi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be a vádlottal szemben a Hódmezővásárhelyi Járásbíróságra, amelyben a vádlottat 2 rendbeli súlyos testi sértés bűntettének kísérletével vádolta meg. Ezt a vádiratot a vádlott 2013. július 15-én vette át a postán. Ezt követően italozott, egyéb ügyeit intézte, majd 15 óra körül hazaindult. Amikor hazaérkezett, Sz. István sértett - élettársával, a vádlott anyjával együtt - a ház nappalijában lévő kanapén aludt, közepes fokú ittas állapotban. A vádlott a konyhába ment, magához vett egy kést, hogy bosszúból megölje Sz. Istvánt, mivel az a korábbi ígéretével ellentétben - a vádlott édesanyjához hasonlóan - a vádlottal szembeni feljelentést nem vonta vissza. Így vádemelésre került sor, és a vádiratban az ügyészség a vádlottra nézve börtönbüntetés kiszabását indítványozta.

A vádlott előbb felment az emeletre, beszélt élettársával, majd a korábban magához vett késsel leszaladt a ház alsó szintjére, a kanapén fekvő sértetthez lépett és összeszurkálta. A sértett felébredt, védekezni próbált, de néhány perc múlva meghalt. Ezt követően a vádlott értesítette a rendőrséget arról, hogy megszúrta a sértettet. Kérte, jöjjenek ki a helyszínre és küldjenek mentőt is. A mentősök a helyszínen már csak a sértett halálának beálltát tudták megállapítani.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Aljas indokból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés és 2 rendbeli, folytatólagosan elkövetett testi sértés bűntettében, valamint lopás vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. április 8-án T. Sándor (1981 - hódmezővásárhelyi lakos) vádlottat, és ezért életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság megállapította, hogy a vádlott az életfogytig tartó szabadságvesztésből legkorábban 25 év után bocsátható szabadon.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére súlyosításért, a vádlott bűnösségének a különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében történő megállapítása végett nyújtott be fellebbezést. A vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: