Emberölés Szolnokon

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 20. kedd, 09:00
Összegzés: 

Főbb pontjaiban helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette miatt N. László ellen indult büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 11 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság minden körülményt alaposan mérlegelve a cselekmény súlyához, a minden ok nélkül ölő vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott ki. A büntetés enyhítésére azért sincs lehetőség, mert az már a büntetési célok megvalósulását veszélyeztetné.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A büntetett előéletű vádlott hajléktalanként élt egy, a Szolnok külterületén lévő erdős területen, ahol fakunyhót épített magának.

2013. július 4-én reggel 8 órakor egy közeli üzletben 2 liter bort vásárolt, amit ismerőseivel együtt megivott. Délelőtt ugyanebben a városrészben találkozott a szintén hajléktalan M. Mária és R. Gyula nevű ismerőseivel, akikkel ezt követően folyamatosan italozott.

14 óra körül a vádlott ezzel a két ismerősével a 18 emeletes toronyház mögötti gátoldalhoz ment, ott alkoholt ittak és hangoskodtak. Mivel a környékben lakók elküldték onnan őket, a toronyházhoz közeli bokros játszótérre mentek át, elfoglaltak egy padot, tovább ittak és hangosan beszélgettek. Csatlakozott hozzájuk a szintén hajléktalan K. Szilárd (1978) sértett is. Ezután közösen ittak tovább, és 19:30 óra körüli időre már súlyos fokú alkoholos állapotba került a sértett. Ekkorra a vádlottnak elfogyott a cigarettája, ezért a sértettől kért, aki nem adott neki, ezért összevitatkoztak.

A vita során a vádlott elővette és kinyitotta katonai jellegű kését, amit mindig magánál hordott, és közepes-nagy erővel mellkason szúrta a sértettet. Ezt követően a vádlott a kést összecsukta, a baseball sapkáját a pad melletti szemetes kukába dobta, majd sietősen elhagyta a helyszínt. A mentőket a velük italozó hajléktalanok értesítették, de nem tudtak a sértetten segíteni - rövid időn belül a helyszínen meghalt, halála elvérzés miatt következett be.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2014. május 14-én N. László (1954 - hajléktalan) vádlottat, és ezért őt 11 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: