Emberölés bűntettének kísérlete Vésztőn

Tárgyalás időpontja: 
2015. január 28. szerda, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt P. Mihály ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon kimondott ítéletének a vádlott bűnösségére és a büntetés mértékére vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztés és 7 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság  - figyelembe véve az ügy összes körülményét, így a vádlott büntetlen előéletét, azt, hogy az emberölés kísérleti szakban maradt, a sértett a vádlottnak megbocsátott – arányos büntetést szabott ki. A büntetés további mérséklése már a büntetési célok megvalósulását veszélyeztetné.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2014. augusztus 14-én P. Mihály (1968 - vésztői lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 6 év 6 hónap börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott jogos védelmi helyzet fennállása miatt felmentés, illetve a büntetés enyhítése érdekében, a védője eltérő minősítés és enyhébb büntetés kiszabása végett nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott testvére, P. Anikó és Sz. Zsolt sértett 2000-től 2009-ig éltek élettársi kapcsolatban. A sértett kifogásolható életvitele miatt gyakran veszekedtek, szét is költöztek 2012-ben a volt élettársak Vésztőn ismét összeköltöztek egy P. Anikó által bérelt ingatlanba, ahol együttélésüket kizárólag a 2007-ben született gyermek miatt tartották fenn. Érzelmi, gazdasági közösségben nem álltak, azonban rendszeresen anyagi vitáik voltak.

2013. október 8-án azzal kereste meg az asszony testvérét, hogy "nem bírja tovább a sértettel, ki akarja rakni a házból". A nap közben nagy mennyiségű szeszes italt fogyasztó vádlott és a testvére ekkor megállapodtak abban, hogy megpróbálják végleges távozásra bírni a sértettet. Elmentek a házba, ahová a vádlott táskájában egy kést is vitt magával.

A sértett nem tartózkodott otthon, majd amikor 19 óra után hazatért, a vádlott, aki ekkor már súlyos alkoholos befolyásoltság állapotában volt, a táskájából magához vette a kést, és amikor a sértett fel akarta kapcsolni a villanyt, nagy erővel mellkason szúrta. A sértett ezt követően folyamatosan hátrált a vádlott elől, miközben a vádlott további, legkevesebb négy sikertelen szúró mozdulatot tett a sértett felé, megöléssel fenyegetve a sértettet. A sértett végül kimenekült a házból, majd mind a sértett, mind a vádlott bejelentést tett a rendőrségen.

A rendőrség értesítette a mentőszolgálatot, a mentősök a sértettet kórházba szállították, ahol megműtötték őt. Eközben a vádlottat őrizetbe vette a rendőrség. A sértett közvetlen életveszélyes sérüléseket szenvedett, a súlyosabb következmény elmaradása a vádlotton kívül álló okokra vezethető vissza.

A sértett megbocsátott a vádlottnak, aki az eljárás során büntetőjogi felelősségét tagadta, arra hivatkozva, hogy a sértett szúrást megelőző mozdulatát félreértve úgy ítélte meg, hogy őt a sértett meg akarja ütni, ezért védekezésként szúrta meg.

Eljáró bíróság: