Rablás és más bűncselekmények Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 9. hétfő, 10:00
Összegzés: 

Egy ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa a rablás és más bűncselekmények miatt P. Sándor és társai ellen indult büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

Az I., a II. és a VII. rendű vádlottak bűnösségét személyenként további 2 rendbeli, társtettesként elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében is megállapította.

Nem változtak a büntetések, így az I. fokon meghozott ítéletek ítéletek a következők szerint emelkedtek jogerőre: P. Sándor I. rendű vádlott: 10 év fegyház, 10 év közügyektől eltiltás, K. Ferenc II., K. József III. és K. József  IV. rendű vádlott: 7 év fegyház és 7 év közügyektől eltiltás, D. Sándor V. rendű vádlott: 7 év 6 hónap fegyház és 8 év közügyektől eltiltás, Cs. Eszter VI. rendű vádlott: 5 év börtön, 5 év közügyektől eltiltás, B. Zsolt VII. rendű vádlott 4 év fegyház, 4 év közügyektől eltiltás, K. Kristóf VIII. rendű vádlott: 6 év fegyház, 6 év közügyektől eltiltás.

A jogerős ítéletek ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2009. február 22-én az I., a II. és a VIII. rendű vádlott Szegeden egy Vadliba utcai ház páncélszekrényét akarták kifosztani. Rátörtek az ott lakókra, és cselekményüket úgy állították be, mintha rendőrségi intézkedésre kerülne sor, azt kiabálva, hogy „Rendőrség, rendőrségi akció, kábítószeres csoport!” Azonban a páncélszekrényt nem találták meg, így üres kézzel távoztak a helyszínről, míg a házban lakó két felnőttet megkötözve hátrahagyták.

Az I., a II., a III., a IV. rendű vádlott 2010. február 26-án Szegeden, a Csongrádi sugárúton egy panelház aljában lévő élelmiszerboltot akarta kirabolni, de az eladó ellenállása miatt ez meghiúsult. Az I., a II. és a IV. rendű vádlott 2010 tavaszán – pontosan nem meghatározható időpontban a szegedi Dugonics temetőben egy sírt fosztottak ki, amelyből 361 ezer forint értékben arany ékszereket vittek el.

2010 júniusában az I., a III. és a IV. rendű vádlott másokkal együtt egy Szeged, Pentelei sori mini ABC-t akartak kirabolni, de cselekményüket észrevették, a rendőrséget értesítették, így nem tudtak értéket magukkal vinni, de 25 ezer forint rongálási kár keletkezett. Innen egy tápéi sörözőhöz mentek, ahonnan betörés után 6 ezer forintot vittek el.

2010. július 4-én az I., II., III., V. és VI. rendű vádlottak egy meg nem határozható személy ötlete alapján megbeszélték, hogy a baksi temetőhöz mennek, ahol egy feltűnő sírhelyre lettek figyelmesek, és úgy gondolták, hogy az elhunytakkal nagyobb értékű ékszerek lettek letemetve. A vádlottak a sírhelyet feldúlták és egy pár 65.400 forint értékű arany fülbevalót tulajdonítottak el.

2010. augusztus 10-én az I., II., III., IV., V. rendű vádlott a VII. rendű vádlott által adott tipp alapján Szegeden egy, a Róna utcában lévő házat akartak kirabolni. A sértett azonban a házában tartózkodó kutyák ugatására felébredt, észrevette az elkövetőket, így azok elmenekültek a helyszínről.

A VIII. rendű vádlottat – aki korábban, a Vadliba utcai rablás idején is – rendőr volt – lőszerrel való visszaélés miatt is felelősségre vonta az I. fokon eljáró bíróság.

 

Az I. fokú ítéletről

Nyolcvádlottas ügyben hirdetett ítéletet a Szegedi Törvényszék 2013. november 21-én. Az I. fokú ítélet szerint a vádlottak 2009-ben és 2010-ben társtettesként több rablás, lopást és egyéb bűncselekményeket követtek el. Az I. fokú tárgyalás végén a következő ítéletek születtek: P. Sándor I. rendű vádlott: 10 év fegyház, 10 év közügyektől eltiltás, K. Ferenc II., K. József III. és K. József  IV. rendű vádlott: 7 év fegyház és 7 év közügyektől eltiltás, D. Sándor V. rendű vádlott: 7 év 6 hónap fegyház és 8 év közügyektől eltiltás, Cs. Eszter VI. rendű vádlott: 5 év börtön, 5 év közügyektől eltiltás,  B. Zsolt VII. rendű vádlott 4 év fegyház, 4 év közügyektől eltiltás, K. Kristóf  VIII. rendű vádlott: 6 év fegyház, 6 év közügyektől eltiltás.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlottak és védőik a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: