Életveszélyt okozó testi sértés Tahitótfaluban

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 19. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt Cs. Katalin ellen indított büntetőügyben a Budapest Környéki Törvényszél I. fokom meghozott ítéletét.

Nem változott a büntetés - 2 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztés, amit elrendelése esetén börtönben kell végrehajtani. Ugyanakkor – tekintettel az ügy összes körülményére, így köztük a vádlott büntetlen előéletére, a korábban és azóta is tanúsított kifogástalan életvitelére, valamint arra, hogy mindent megtett annak érdekében, hogy a sérülést szenvedett sértett mielőbb kórházba kerülhessen – a vádlottat előzetesen mentesítette az elítéléshez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Cs. Katalin vádlott és E. István sértett 2006-től élettársi kapcsolatban éltek. 2010-ben a vádlott apai örökségéből megvásárolt egy tahitótfalui telket, valamint a ház felépítéséhez szükséges építőanyagokat. Az asztalos szakképesítésű sértett egy könnyűszerkezetes házat épített be, amelybe beköltöztek 2008-ban született gyermekükkel együtt. Ugyanerre a telekre egy nagyobb téglaépület felépítését is tervezték, amelyhez a vádlott az építőanyag egy részét meg is vette, de később az építkezéstől, anyagiak hiánya miatt elálltak.

Az élettársak között a tahitótfalui kiköltözésük után gyakoriak voltak a viták, főként anyagi problémák miatt, illetve a vádlott kifogásolta, hogy a sértett a telken nagy mennyiségű bontási anyagot, egyéb tárgyat halmozott fel, és azokat nem tartotta rendben. A viták és veszekedések során a vádlott többször felszólította a sértettet, hogy költözzön el. A sértett ilyenkor részben azzal fenyegetőzött, hogy elveszi a vádlottól közös gyermeküket, részben pedig elkezdte bontani az általa épített ház külső burkolatát, arra hivatkozva, hogy ő építette, és a részét magával viszi.

2013. április 17-én a vádlott és a sértett 13 óra körül érkezett haza, majd hamarosan ismét összevesztek. A vádlott kezdeményezte, hogy a sértett költözzön el, pakoljon össze, mire a sértett kiment a lakásból, és elkezdte bontani a ház külső burkolatát.

A vádlott 14 óra körül elővette a ház hálószobájában az ágy alatt tartott 6 mm kaliberi Flobert pisztolyt, a benne lévő egy darab tölténnyel, kinyitotta a gyerekszoba ablakát, és felszólította a sértettet, hogy fejezze be a bontást. A sértett ennek a felszólításnak nem tett eleget, tovább bontott, ezért a vádlott azért, hogy ráijesszen, az ablakon kihajolva rálőtt a sértettre. A fegyverismerettel és lövészeti gyakorlattal nem rendelkező vádlott a sértett mellé kívánt lőni, de olyan távolságra, hogy a fenyegetést komolyan vegye. A lövés a sértettet a mellkasán találta el, aki 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett el. A lövedék eltávolítása érdekében a sértettet meg kellett műteni, mely közvetlen életveszélyes állapotot idézett elő.

A lövés után a vádlott hívta a mentősöket, és közreműködött abban, hogy a sértettet minél könnyebben kórházba tudják szállítani.

A sértett a vádlott cselekményét megbocsátotta, a felek különköltöztek.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Budapest Környéki Törvényszék 2014. február 25-én Cs. Katalin (1981 - pomázi lakos) vádlottat, és ezért őt 2 év, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztése ítélte, amit elrendelése esetén börtönben kell végrehajtani.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: