Halált okozó testi sértés és más bűncselekmények Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 24. kedd, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa a halált okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt O. Norbert és társa ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A II. rendű vádlott testi épség elleni cselekményét nem halált, hanem bűnsegédként elkövetett súlyos testi sértést okozó cselekménynek minősítette, és ehhez igazodva az I. fokon kiszabott 4 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás büntetést 2 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra enyhítette.

Az I. rendű vádlott büntetése nem változott, mert a táblabíróság úgy ítélte meg, hogy az I. fokon kiszabott 7 év börtön és 7 év közügyektől eltiltás – tekintettel a bűncselekmény súlyára és az elkövető társadalomra veszélyességére – arányos, enyhítése nem indokolt.

 

A bűncselekményekről

 

1./ 2011. június 17-én hajnali 2 óra körül K. János sértett ittasan elaludt Szegeden, egy Szilléri sugárúti padon. Az I. rendű vádlott, kihasználva a sértett öntudatlanságából adódó védekezésre képtelen állapotát ellopta tőle nyakláncát, övtáskáját, a benne lévő 100 ezer forinttal, 32 ezer forint értékű  mobiltelefonjával, hitel- és bankkártyájával, valamint személyi okmányaival. A sértett 133 ezer forintot meghaladó kára nem térült meg.

2./ 2012. július 12-én az éjszakai óráktól az I. és a II. rendű vádlott együtt szórakozott. Szeszes italt fogyasztottak, amitől ittasak lettek. Másnap, július 12-án hajnali 2 óra körül az I. rendű vádlott lakása felé indultak, amikor Szeged Kemes utcában, a panelházak közötti parkos részen meglátták egy padon ittasan ülve alvó S. Pál sértettet. A sértett öntudatlan állapotát észlelve a vádlottak elhatározták, hogy, hogy ellopják értéktárgyait.

A II. rendű vádlott a padhoz ment és kutakodni kezdett az alvó sértett zsebeiben, azonban erre a férfi felébredt. Akkor az I. rendű vádlott odalépett, és ököllel többször is arcon ütötte a sértettet, majd amikor az a földre került, megrugdosta. Az I. rendű vádlott a sértett bántalmazását a II. rendű vádlott felszólítására hagyta abba, majd a vádlottak távoztak a helyszínről. A nyomozás során nem derült ki, vettek-e el pénzt a sértettől, és ha igen, mennyit.

A sértett állapotáról 2 óra 31 perckor állampolgári bejelentés érkezett a mentőszolgálathoz, a férfit beszállították a klinikára, ahol szakszerű orvosi ellátás ellenére július 13-án reggel 6 óra 5 perckor meghalt. A sértett által elszenvedett sérülések és a halál között közvetlen okozati összefüggés állapítható meg. Korábban érkező orvosi segítség esetén a férfi élete esetlegesen megmenthető lett volna.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Halált okozó testi sértés, 2 rendbeli – egy esetben társtetteként és kísérletként elkövetett – kifosztás bűntettében, okirattal és készpénz-helyettesítő eszközzel visszaélés vétségében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. május 27-én O. Norbert (1991 – szegedi lakos) I. rendű vádlottat. Ezért őt a bíróság 7 év börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, D. Erzsébet Brigitta (1988 – szegedi lakos) társtettesként elkövetett kifosztás bűntettének kísérletért és bűnsegédként elkövetett testi sértés bűntettéért 4 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az I. és a II. rendű vádlott valamint védőik egyezően elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: