Jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 18. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntette miatt L. D. albán állampolgár ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 6 hónap fegyház és Magyarország területéről történő 6 év kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a vádlott által elkövetett bűncselekmény 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Az I. fokú bíróság minden enyhítő körülményt figyelembe vett, amikor a büntetés kiszabásában irányadó középmértéktől (10 év) enyhébb büntetést szabott ki, így az ítélőtábla további enyhítésre nem látott lehetőséget.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2013. november 9-ét megelőzőn néhány nappal a vádlott Albániában az eljárás során ismeretlenól maradt személytől 2500 euróért 51 csomag, összesen bruttó 24,5 kilogramm súlyú marihuánát vásárolt azzal a céllal, hogy azt Olaszországba csempészi és ott értékesíti. Ennek érdekében a saját tulajdonú gépkocsiját átalakította oly módon, hogy a hátsó lökhárító mögötti rész és a csomagtartó lemez között egy plusz lemez odahegesztésével rejtekhelyet alakított ki. A vásárolt kábítószert ide helyezte el, majd az átalakított részt – annak leplezése érdekében – festék spray-el lefújta.

2013. november 8-án a vádlott barátjával – aki a vádlott cselekményéről nem tudva csak tolmácsként vett részt az utazásban – elindult lakóhelyéről, és november 9-én reggel Szerbia felől Magyarországra akart belépni a röszkei határátkelőn. A vádlott útlevelének ellenőrzése során feltűnt a határrendészeknek a vádlott viselkedése, emiatt a gépjármű másodlagos ellenőrzését rendelték el. Ennek során megtalálták az elrejtett kábítószert. A vádlott által birtokolt kábítószerv tiszta hatóanyag tartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladja, annak 264 %-a.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. július 1-jén L. D. (1982-ben született albániai lakos) vádlottat, és ezért őt 6 év 6 hónap fegyházra és 6 év év kiutasításra ítélte Magyarország területéről.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: