Rablás és más bűncselekmények Makón

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 17. kedd, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa a rablás bűntette és más bűncselekmények miatt J. Sándor és társai ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

Így a vádlottak jogerős büntetése az I. rendű vádlott esetében 9 év fegyház és 9 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlott estében 6 év fegyház és 6 év közügyektől eltiltás, a III. rendű vádlott esetében 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az6 ítélőtábla – mérlegleve az eset összes körülményeit – a kiszabott büntetéseket arányosnak tartja, a vádlottak és védőik által a büntetés enyhítésére vonatkozó indítványokat ezért elutasította.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményekről

 

A korábban már többször büntetett I. rendű vádlott, valamint a vádbeli cselekmény időpontjáig büntetlen előéletű II. és III. rendű vádlott 2011. december 8-án éjfél körül megjelentek K. Ferenc (78 éves) sértett makói házánál, és oda bejutva a II. rendű vádlott az udvaron maradt, míg az I. és a III. rendű vádlott a ház bejárati ajtaját felfeszítették, majd az ingatlanba bementek. A sértett a szobájában aludt, de a behatolásra felébredt, és a hálószobából a ház folyosójára ment. Ott a sértettet az I. és a III. rendű vádlott a kezeinél fogva földre rántotta, majd lenyomva tartották, miközben  pénzt követeltek tőle. Ezután a helyszínen talált bálás madzaggal a sértett kezeit és lábait összekötözték.

Ezt követően a II. rendű vádlott bement az udvarról a házába, és miközben társai a sértettet – mellkasán térdelve – lefogták, értékek után kutatott. Az egyik szekrényben megtalálta a sértett pénztárcáját, benne 100 ezer forinttal, amit a vádlottak eltulajdonítottak. Ezután a vádlottak valamennyit lazítottak a sértett kötelékein, majd eltávoztak a helyszínről. A sértett összekötözött kézzel és lábbal átment a szomszédjához, aki telefonon bejelentést tett a Markói Rendőrkapitányságon.

A sértett több bordája a földre szorításakor eltört, emellett kisebb sérüléseket szenvedett. A makói rendelőintézet sürgősségi ambulanciáján sebeit ellátták, később a kórház sebészeti osztályán kezelték, de 2011. december 18-án meghalt. A sértett halálának közvetlen oka a kétoldali tüdőgyulladás által kialakított légzési elégtelenség volt, amely az I. és a III. rendű vádlottak cselekménye során elszenvedett baloldali sorozat-bordatöréssel közvetlen összefüggésben állt. A sértett halálhoz hozzájárultak a sértett már korábban fennálló betegségei is.

2./ Az I. és a III. rendű vádlott 2011. december 30-án 0 óra 45 perckor a kerítésen átmászva bejutottak K. Mihály sértett apátfalvi házának udvarába úgy, hogy arcukat valamilyen ruházattal eltakarták. A lakóházba behatolva a sértett által használt hálószobához mentek, annak ajtaját beszakították annak ellenére, hogy az időközben felébredt sértett az ajtót belülről nyomta. A szobában az egyik vádlott a sértettet mindkét csuklójánál fogva az ágyra lenyomta, miközben a másik vádlott értékek után kutatott. Mintegy 10 perc elteltével a vádlottak szerepet cseréltek.

A kutatás során az egyik szekrény polcán a ruhák közé elrejtve megtalálták a 78 éves sértett 400 ezer forintját, amit jogtalanul eltulajdonítottak. A sértett sérüléseket nem szenvedett el, szomszédjától tett bejelentést az Apátfalvi Rendőrőrsre. Az okozott kár az eljárás során nem térült meg.

Az I. fokú ítéletről

 

Két rendbeli, társtettességben elkövetett rablás, társtettességben elkövetett halát okozó testi sértés, társtettességben elkövetett magánlaksértés és társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. július 8-án J. Sándor (1980 – apátfalvi lakos) I. rendű és K. József (1993 – makói lakos) III. rendű vádlottat.

A bíróság ezért az I. rendű vádlottat – halmazati büntetésül – 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra, a III. rendű vádlottat 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ügy II. rendű vádlottja, S. János (1990 – makói lakos) társtettességben elkövetett rablás, bűnsegédként elkövetett testi sértés, társtettességben elkövetett magánlaksértés és társtettességben elkövetett személyi szabadság megsértésének bűntette miatt 6 év fegyház és 6 év közügyektől eltiltás büntetést kapott.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik elsődlegesen részbeni, illetve teljes felmentés, eltérő jogi minősítés megállapítása, ehhez kapcsolódóan másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: