Gondatlan emberölés vétsége Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 19. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a halált okozó testi sértés miatt O. Róbert ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. A vádlott cselekményét gondatlan emberölés vétségének minősítette, a kiszabott büntetést 6 év fegyházról 3 év fogházra enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság megalapozottan állapította meg a vádlott büntetőjogi felelősségét, de a cselekményt hibásan minősítette. A rendelkezésre álló adatokból ugyanis nem lehet megállapítani, hogy a sértett halálát az ellökés vagy a megütés utáni esés követő fejsérülés okozta. Az egyik (ütés) testi sértésre irányuló szándékos, míg a másik (meglökés) gondatlan cselekmény, ami nem irányul testi sértés okozására. Kétséges esetében a vádlott számra kedvezőbb lehetőséget kell a bíróságnak figyelembe venni, ezért az ítélőtábla a cselekménysort elindító lökés következményének tekintette a halálos eredmény bekövetkezését.

A vádlottnak azonban számolnia kellett azzal, hogy a láthatóan ittas férfi eleshet, és emiatt akár halálhoz vezető sérüléseket szenvedhet, így cselekményét gondatlanságból elkövetett emberölésnek minősítette. Ez vétségnek számít, aminek büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés. Az ítélőtábla a középérték, vagyis a 3 év kiszabását tartotta olyan büntetésnek, amely elegendő de szükséges is a büntetési célok megvalósulásához.

Vétség esetében a szabadságvesztés végrehajtási fokozata fogház, ezért a jogerős ítéletet a vádlottnak fegyház helyett fogházban kell letöltenie.

A jogerős ítélet ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

O. József sértett napjai nagy részét a szegedi Csillag téren és környékén töltötte, ahol általában alkoholt fogyasztott, az ott tartózkodó hajléktalanokkal beszélgetett, valamint a közelben lévő népkonyhára járt ebédelni, ahol megismerkedett O. Róbert vádlottal.

2013. június 15-én délután 6 óra tájban a Csillag téren a sértett találkozott a vádlottal, beszélgetésbe, majd szóváltásba keveredtek, melynek során a vádlott az erősen ittas sértettet rángatni kezdte, majd meglökte, mire a sértett elesett. Amikor a férfi felkelt, a vádlott ököllel arcon ütötte, amitől a sértett a beton járdára esett, és jobb tarkótájékát beütötte. Ezt követően a vádlott a sértettet a helyszínen hagyva a testvérével együtt távozott.

A sértettet két, a környéken tartózkodó férfi felsegítette. A sértett fejsérülése ellenére fájdalomra nem panaszkodott, és hazatért lakóhelyére, ahol édesanyjával együtt élt. Miután hazaért, lefeküdt, de másnap már nem tudott felkelni, ezért a mentősök kórházba szállították. A sértettet a kórházba gyógykezelésben részesítették, azonban a szakszerű orvosi ellátás ellenére június 22-én meghalt. A sértett halálát a vádlott által elkövetett bántalmazással összefüggésben keletkezett koponyasérülések okozták.

 

Az I. fokú ítéletről

Halált okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. szeptember 5-én O. Róbert (1971 – szegedi lakos) vádlottat, és ezért őt – mint többszörös visszaesőt – 6 év fegyházra és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: