Súlyos testi sértés kísérlete Jászárokszálláson

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 18. szerda, 15:45
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a súlyos testi sértés kísérlete miatt Sz. Lajosné ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét, így a vádlott jogerős büntetése 1 év 2 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztés lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel az ügy összes körülményeire, így – többek között - a vádlott büntetlen előéletére, arra, hogy a cselekmény kísérlet szakban maradt, az I. fokon eljáró bíróság arányos büntetést szabott, ezért a Szegedi Ítélőtábla sem a büntetés súlyosítását, sem annak enyhítését nem látta indokoltnak.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott és a sértett közös háztartásban élt két gyermekével és az egyik gyerekünk házastársával, valamint unokájukkal. A sértett és a vádlott házassága évekkel korábban megromlott a házastársak italozó életmódja miatt. Rendszeressé váltak közöttük a tettlegességig fajuló viták, veszekedések. A sértett több alkalommal úgy bántalmazta a vádlottat, hogy neki szemmel látható sérüléseket okozott, és erről a vádlott ismerőseinek is tudomása volt. A vádlottnak 2007-től házasságon kívüli kapcsolata volt, amiről a sértett is tudott.

2012. október 6-án a vádlott - már erősen ittas állapotban – reggel 9 óra körül egy jászárokszállási sörözőbe ment. Délben tért haza, ahol a sértett szintén ittas állapotban fogadta. Összevesztek, és 12:30 óra körüli időben a vádlott egy konyhakést vett magához, és azzal egyszer, kis-közepes erővel a sértett jobb oldali mellkasát megszúrta. Ezután a vádlott a kést eldobta és a helyszínről távozott. A sértett lánya hívta ki a mentősöket, akik a férfit a jászberényi kórházba szállították. A vádlott az éjszakát alkalmi ismerősénél töltötte, majd másnap reggel jelentkezett a rendőrségen.

A sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, súlyos egészségromlás kialakulásával számolni nem kellett, a sértettnél sem közvetett, sem közvetlen életveszély nem alakult ki.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Súlyos testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2014. április 28-án Sz. Lajosné vádlottat, és ezért őt 1 év 2 hónap, végrehajtásában 2 évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést a vádlott terhére anyagi jogszabálysértés okából, a minősítés megváltoztatása (súlyos testi sértés bűntettének kísérlete helyett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete megállapítása), a kiszabott szabadságvesztés mértékének jelentős felemelése, a büntetés felfüggesztésnek mellőzése, valamint közügyektől eltiltás mellékbüntetés kiszabását végett. Így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: