Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklása Röszkén

Tárgyalás időpontja: 
2015. március 26. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a kábítószer birtoklásának bűntette miatt S. Ivan ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék ítéletének a vádlott bűnösségére és a büntetés mértékére vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 7 év szabadságvesztés és 7 év Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Megváltozott viszont a szabadságvesztés végrehajtási fokozata. Tekintettel arra, hogy a vádlott a magyar nyelvet nem beszéli, otthonától távol tölti le a büntetését, és az számára az átlagosnál nagyobb terhet jelent, az ítélőtábla úgy döntött, hogy fegyház helyett eggyel enyhébb végrehajtási fokozatban, vagyis börtönben kell letöltenie szabadságvesztését.

Az ítélet indoklásában elhangzott az is: a vádlott által elkövetett bűncselekmény 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, a büntetés kiszabásakor az irányadó középmérték tehát 10 év. Tekintettel a nagy számú enyhítő körülményre, az I. fokú bíróság helyesen határozta meg a büntetés mértékét a középmértéktől enyhébb 7 évben. Azonban ennek további a mérséklését semmi nem indokolja.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A büntetlen előéletű, egyetemi végzettséggel rendelkező tanár vádlott, aki vállalkozóként kutyatenyésztéssel foglalkozik 2013. október 20-án 17:45 órakor jelentkezett belépésre az általa vezetett, de testvére tulajdonában lévő autóval a röszkei határátkelőhelyen.

A gépkocsit a pénzügyőrök ellenőrzés alá vonták, mely során az autó csomagtartójában elhelyezett három rekeszes, kutyaszállításra készített és arra alkalmas kutyaketrec aljzatában kialakított 40x40 centiméteres nyílásban elrejtve 28 darab műanyag fóliába és tasakba csomagolva 30,161 gramm össztömegű zöld színű növényi törmelék és ágvégződést találtak a vámosok. Ezeket a vádlott Magyarországra akarta behozni.

A vádlott által így birtokolt, nettó 26,449 gramm össztömegű növényi anyagok kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket – közöttük delta-9-THC-t – tartalmaznak, totál THC tartalma 4,710 gramm, amely a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladja, annak 392,5%-a, azaz 3,9-szerese. A vádlott tudott arról, hogy a ketrecben ilyen anyag van. A kábítószert a gépkocsiba a vádlott albán állampolgárságú megbízói helyezték el a vádlott beleegyezésével, amiért a vádlott 10 ezer eurót kapott volna, míg megbízói Magyarországon telefonon értesítették volna a szállítással járó további feladatokról. A vádlott testvére nem tudott arról, hogy a vádlott mire használja fel az ő autóját.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. október 27-én S. Ivan (1983 – szerb állampolgár, szerbiai lakos) vádlottat, és ezért őt 7 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen bizonyítottság hiányában történő felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: