Kábítószer birtoklása Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 10. péntek, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a különösen jelentős mennyiségű kábítószerre, az országba történő behozatallal elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt Ibraimi R. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A szabadságvesztés időtartamát a táblabíróság

6 év 6 hónapról 5 év 6 hónapra enyhítette,

mert nagyobb súllyal értékelte az enyhítő körülmények között azt a tényt, hogy a vádlott az eljárás során mindvégig ténybeli, a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett. Arra tekintettel, hogy a vádlott olyan külföldi állampolgár, aki a magyar nyelvet nem beszéli, és ezért számára egy magyar büntetés-végrehajtási intézetben az átlagosnál nagyobb terhet jelent a szabadságvesztés elviselése, az ítélőtábla fegyház helyett eggyel enyhébb végrehajtási fokozatban, börtönben rendelte el a büntetés letöltését.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Az albán nemzetiségű, macedón állampolgárságú, közgazdasági egyetemet végzett, hazájában saját cégében könyveléssel foglalkozó vádlott 2014. február 15-én 16:20 óra körüli időben a Szerb Köztársaságból belépésre jelentkezett Magyarországra a röszkei határátkelőn. A tételes vámvizsgálat során a vádlott által vezetett és saját tulajdonában lévő Jaguar X Type típusú autó hátsó ülése és a csomagtartó borítása között kialakított rejtekhelyen a vámosok 18 csomagban összesen 15.928 gramm bruttó, 14.055 gramm nettó össztömegű növényi anyagot találtak.

A vádlott által Magyarországra hozott növényi anyag a kannabiszra jellemző kannabionid vegyületek közül delta-9-THC-t tartalmazott. A kannabisz kábítószernek minősül. A vádlottól lefoglalt növényi anyag totál THC tartalma 1700 gramm, ami meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy 142%-a.

A vádlottnak egy – az eljárás során ismeretlenül maradt – személy megbízásából az által behozott kábítószert Magyarországon át Csehországba, Prágába kellett volna vinnie, és a szállításért 3 ezert eurót kapott volna.

A vádlott az eljárás során mindvégig ténybeli, a bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomást tett. Védekezése szerint anyagi problémái miatt akart pénzhez jutni.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. október 21-én Ibraimi R. (1976 – macedón állampolgár – macedóniai lakos) vádlottat. Ezért őt a bíróság 6 év 6 hónap szabadságvesztésre és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte, és a kábítószer mellett elkobozta a bűncselekmény végrehajtásához felhasznált gépjárművet is.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, és az I. fokú ítélet jóváhagyását kérte, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: