Életveszélyt okozó testi sértés Békés megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. április 14. kedd, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt I. Ferenc indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Gyulai Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 2 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: olyan előélet mellett, amilyen a vádlotté, az I. fokon kiszabott büntetés eltúlzottan enyhe. De mivel az ügyész nem fellebbezett, így a súlyosítási tilalom miatt a Szegedi Ítélőtábla csak e tény megállapítására szorítkozhatott, súlyosabb büntetést nem szabhatott ki. Ugyanakkor az ítélet enyhítése szóba sem jöhetett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2013. február 7-én este 9 és 10 óra között egy békéscsabai presszó előtti utcarészen cigarettázott a többszörösen büntetett előéletű vádlott két másik személy társaságában. Ekkor érkezett oda L. László sértett kerékpáron. A vádlott a kerékpárról már leszálló sértetthez lépett, majd azt mondta neki: „Mit gyanúsítgatsz engem?” - és jobb kézzel kétszer arcon ütötte a sértettet. A férfi az ütésektől hanyatt esett, miközben beverte a fejét a betonjárdába és elveszítette az eszméletét. A sértett az egyik ott álló személy térítette magához úgy, hogy a férfit felhúzta a földről, egy padra ültette, majd az italboltból kihozott vízzel locsolta és pofozhatta. Miután a sértett magához tért, hazament.

Másnap a megtámadott férfi aluszékony volt, közben hányt, szédült, majd annyira rosszul lett, hogy február 9-én a mentők beszállították a Réthy Pál Kórház Sürgősségi Osztályára. Ott megállapították, hogy a sértett koponyacsontja eltört, és több egyéb, 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, amelyek közvetlen életveszélyt okozó sérüléseknek tekinthetők. A sértett gyógyulása 8 hétre tehető, de a nála kialakult többszörös, súlyos koponyaűri sérülések miatt hosszabb rehabilitációs kezelések várhatók, de maradandó fogyatékosság vagy súlyos egészségromlás nem alakult ki.

A bántalmazás és a sérülések között közvetlen ok-okozati összefüggés áll fenn.

A vádlott a bűncselekmény elkövetését az eljárás során mindvégig tagadta, azt állítva, hogy a sértettet nem ütötte meg, az magától elesett, és így keletkezett a sérülése.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszél 2014. július 3-án I. Ferenc (1964 – békéscsabai lakos) vádlottat, és ezért őt 2 év börtönben letöltendő szabadságvesztésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője felmentés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: