Fegyveres rablás kísérlete Pest megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 6. szerda, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a a Fővárosi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa a felfegyverkezve, jelentős értékre elkövetett rablás kísérlete miatt M. Tamás és társa ellen indított büntetőügyben a Budapest Környéki Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így M. Tamás I. rendű és H. Jenő II. rendű vádlott jogerős büntetése 3-3 év börtön és 4-4 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság – tekintettel arra, hogy a cselekmény fiatal felnőttek követték el és a rablás kísérleti szakban maradt – arányos büntetést szabott ki, így annak sem a lényeges súlyosítása, sem a lényeges enyhítése nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Az I. és a II. rendű vádlott egy százhalombattai középiskolából ismerik egymást. A II. rendű vádlott a cselekmény elkövetésekor még ebben az iskolában tanult, míg az I. rendű vádlott miután megbukott, abbahagyta tanulmányait és önkéntes hajléktalan életmódot folytatott.

A vádlottak 2012. augusztus 28-án interneten felvették a kapcsolatot egymással, és levelezésük közben a II. rendű vádlott felvetette, hogy egy használt autókat kínáló internetes portálon talált egy autót, amit el kellene tulajdonítaniuk. Megbeszélték, hogy a részleteket két nappal később Százhalombattán személyesen tárgyalják meg.

A II. rendű vádlott – álnéven bemutatkozva – már augusztus 28-án telefonon felhívta az 1. számú sértett tanút, a kinézett autó tulajdonosát, és a jármű megtekintése céljából találkozót beszélt meg vele augusztus 30-ára Ürömre. Majd egy barátjával azt is megbeszélte, hogy a benzinpénz kifizetése ellenében elviszi őt és ismerősét Ürümre, ahol autót akar venni. Ez a személy nem tudott a vádlottak rablási szándékáról.

Az I. és a II. rendű vádlott augusztus 30-án délelőtt találkoztak Százhalombattán, ahol a II. rendű vádlott elmondta az I. rendű vádlottnak, hogy egy 9,5 millió forint értékű Mercedes típusú autót nézett ki. A II. rendű vádlott terve az volt, hogy vevőként lépnek fel. Az I. rendű vádlott nevére kötik az adásvételi szerződést, és amikor megkapják az iratokat és az autó kulcsait, akkor fizetség nélkül elviszik a járművet. A II. rendű vádlott vállalta, hogy beszél az eladóval és mindent elintéz, míg az I. rendű vádlottnak az volt a feladata, hogy amennyiben az eladó ellenáll, késsel ijessze meg, de lehetőleg ne szúrjon. A II. rendű vádlott az I. rendű vádlottnak a nyereség 10 százalékát ígérte.

Ürömre érve a II. rendű vádlott két kést adott át az I. rendű vádlottnak, majd egy parkolóban találkoztak a Mercedes tulajdonosával. Az eladó felajánlotta, hogy a vádlottak elvihetik a kocsit egy próbakörre, akik éltek is ezzel a lehetőséggel, majd visszatértek a parkolóba. Itt már várta őket az 1. számú sértett tanú rendőr ismerőse (2. számú tanú), akit az eladó kért meg korábban, hogy a biztonság kedvéért legyen ott az adásvételnél, és tanúként írja alá a szerződést.

A szerződést alá is írták, az eladó átadta a kocsi kulcsait és az adásvételi szerződés két példányát a II. rendű vádlottnak, miközben megkérdezte: készpénzzel vagy átutalással akarja-e kiegyenlíteni a vételárat. A II. rendű vádlott ekkor közölte a sértettel, hogy sehogy sem fizet, mert az adásvétel már megtörtént, a szerződés alá van írva, és ez így is marad. Majd a Mercedeshez lépett, be akart szállni, de a két sértett tanú közölte: nem mehetnek sehová a vádlottak. A II. rendű vádlott jelzésére ekkor az I. rendű vádlott az egyik kést a kezébe vette, és fenyegetően közölte: már pedig el fognak menni az autóval, és ha nem engedik őket elmenni, akkor rosszul fognak járni.

A 2. számú tanú ekkor közölte a vádlottakkal, hogy ő a helyi rendőr, és nem fognak messze jutni, mert a térfigyelő kamerák minden pontosan rögzítettek. Ennek ellenére a vádlottak távozni akartak, dulakodás kezdődött, végül a vádlottak elszaladtak a helyszínről, a közelben várakozó ismerősük autójába beszálltak, és elhajtottak. A sértettek üldözőbe vették őket, miközben telefonon rendőri segítséget kértek. Végül a vádlottakat  - további rendőri segítséggel - Budapesten fogták el.

 

Az I. fokú ítéletről

 

A Budapest Környéki Törvényszék 2014. március 20-án kihirdetett ítélete szerint M. Tamás (1993 – százhalombattai lakos) I. rendű és H. Jenő (1992 – ráckeresztúri lakos) II. rendű vádlott bűnös jelentős értékre, felfegyverkezve elkövetett rablás bűntettének kísérletében, mint társtettesek. Ezért őket a törvényszék 3-3 év börtönre és 4-4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlottak terhére a büntetés súlyosítása érdekében, míg az I. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése, a II. rendű vádlott és védője a minősítés megváltoztatása és enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: