Kábítószer birtoklása Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 7. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntető tanácsa a kábítószer birtoklása bűntette miatt S. E. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlott szabadságvesztésének tartamát  - tekintettel az ügy összes körülményére, többek között enyhítő körülményként értékelve a vádlott  beismerő vallomását - 7 évről 6 évre csökkentette. Egyben kimondta: mivel a vádlottnak a magyar nyelvet nem ismerve, lakhelyétől távol kell kitölteni büntetését, és ez számára az átlagosnál nagyobb terhet jelent, a  fegyház végrehajtási fokozatot börtönre változtatja az ítélőtábla.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek 2014. november 17-én a Szegedi Törvényszék S. E. (1984 – montenegrói lakos, montenegrói állampolgár) vádlottat, és ezért őt 7 év fegyházra és 7 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

A vádlott 2014. március 12-én hajnalban jelentkezett belépésre Szerbiából Magyarország területére egy Szerbia és Svájc között menetrendszerűen közlekedő autóbusz utasaként a röszkei határátkelőhelyen. Az itt szolgálatot teljesítő kábítószer-kereső kutyavezető és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársa az autóbuszt és az azon utazó személyeket tételesen átvizsgálta.

Ennek során a vádlott nadrágjának belső részéről, a derékszíj alá elrejtett, egy ragasztószalaggal körbetekert átlátszó műanyag tasakba csomagolva 502,27 gramm össztömegű barna port találtak. A por heroin-bázis mennyisége 227 gramm volt, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladja, annak 1,9-szerese. A vádlott tudott arról, hogy egy ismeretlen szerb férfi megbízásából, pénzszerzés reményében Zürichbe szállítandó elrejtett por heroin. A vádlott elmondása szerint 500 eurót kapott volna, ha Zürichben sikeresen átadja a szállítmányt.

Eljáró bíróság: