Életveszélyt okozó testi sértés kísérlete Budapesten

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 13. szerda, 11:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Fővárosi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt K. Antal és társa ellen indított büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék I. fokon meghozott ítéletének K. Antal I. rendű vádlottra vonatkozó részét. Így a vádlott jogerős büntetése 2 év börtön és 2 év közügyektől eltiltás lett.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A rokkantnyugdíjas I. rendű vádlott már több éve befogadta budapesti házába lakhatásra V. János sértettet. A sértett a ház udvarán lévő fűtés nélküli lakókocsiban élt, és a ház körüli munkák (kutyaetetés, favágás – elvégzése ellenében lakhatott ezen a helyen, egyben rosszabb minőségű ételekből is részesült. A gyenge fizikumú, félénk, rosszul kommunikáló sértett nem volt képes ezeket a munkákat a vádlottak által elvárt tempóban és minőségben elvégezni, ezt kisebb súlyú bántalmazásokkal torolták meg a vádlottak.

2010 decemberének utolsó napjaiban a sértett az udvaron felhalmozott ablakkereteket vágta fel baltával tüzelőnek, melynek mennyiségét az I. rendű vádlott kevesellte. Ezért az udvaron lévő baltát a kezébe vette, és indulatosan, legalább közepes erővel a balta tompa fokával mellkason ütötte a sértettet, aki lerogyott a földre. Az ütés következtében a sértett bordatörést szenvedett el, ami 8 napon túl gyógyult, de figyelemmel a sértettet ért bántalmazás helyére, módjára, eszközére, illetve legalább közepes erejére az adott ütés – a légmell vagy vérmell kialakulásának reális esélye miatt- alkalmas volt életveszélyes sérülés előidézése is.. Ez csak a véletlennek, illetve a sértett által a hideg miatt viselt vastag ruházatnak köszönhetően maradt el.

A sértettet később, január 1-jén a II. rendű vádlott is megverte, ezt követően a sértett rosszul lett, kórházba szállították, és ekkor derült fény az I. rendű vádlott által elkövetett bűncselekményre is.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Fővárosi Törvényszék 2014. június 3-án K. Antal (1949 – budapesti lakos) I. rendű vádlottat, és ezért őt 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, O. Anna (1975 – budapesti lakos) súlyos testi sértés kísérletének bűntettéért 160 napi közmunka büntetést kapott. A II. rendű vádlott ítélete jogerőre emelkedett, míg az I. rendű vádlott és védője elsődleges felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: