Felfegyverkezve elkövetett garázdaság Budapesten

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 13. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Fővárosi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva büntető tanácsa a felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntette miatt F. Zoltán ellen indított büntetőügyben a Fővárosi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlott büntetését 8 hónap börtönről 1 év 6 hónap börtönre súlyosította, míg a közügyektől eltiltás időtartamát 1 évről 3 évre emelte.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

B. Hunor, N. Ádám és M. László sértettek 2011. augusztus 18-án 4 óra 15 perc körül időben gyalogosan haladtak Budapesten a Városház tér közelében a Camponától a Duna part felőli kerékpárúton. Az ittas állapotban lévő férfiakra felfigyelt a korábban már emberöléséért is elítélt vádlott és élettársa, akik az út melletti bokros részen felállított sátorban éltek. A vádlott a férfiak felé trágár szavakat kiabált, majd rövid szóváltást követően ruhátlanul, egy hólapáttal a kezében hadonászva indult a három fiatal felé azt üvöltve: „Szétverlek titeket, meghaltok mind.”

A férfiak végül otthagyva a vádlottat tovább mentek a Városház tér felé. Időközben a vádlott nadrágot húzott, magához vett egy konyhakést,  kerékpárral a Városház teret összekötő alagútnál álldogáló és cigarettázó férfiakhoz hajtott, velük ismét szóváltásba keveredett, majd a kerékpárról leszállva, a háta mögé nyúlva a nadrágjából elővette a kést. Miközben a késsel hadonászott, a fiatalok félelmükben futni kezdtek az aluljárón át, és a XXII. Kerületi Rendőrkapitányság épületéhez szaladtak. Az ott szolgálatot teljesítő rendőrnek elmondták, hogy egy férfi késsel megtámadta őket. Ekkor kerékpáron megjelent a vádlott is.

A rendőrség épülete előtt folytatódott a szóváltás, az egyik sértettet azzal fenyegette meg a vádlott, hogy van nála egy pisztoly, és azzal szét fogja lőni a fejét. Majd a veszekedés után a vádlott elhajtott a kerékpárján, annak ellenére, hogy az épületből kiszaladó rendőrök többször is megállásra szólították fel. Az intézkedő rendőrök végül a sátránál fogták el a vádlottat, és a közelben megtalálták az eldobott kést is.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Felfegyverkezve elkövetett garázdaság bűntettében mondta ki bűnösnek a Fővárosi Törvényszék 2014. március 31-én F. Zoltán (1961 – hajléktalan) vádlottat, és ezért őt, mint visszaesőt, 8 hónap börtönre és 1 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője felmentés érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: