Életveszélyt okozó testi sértés Mezőhegyesen

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 19. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt J. Istvánné ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 2 év – végrehajtásában 5 évre felfüggesztetett börtön lett, és a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék – tekintettel az összes körülményre, így a sértett nagymértékű közrehatására, provokatív magatartására, arra, hogy a vádlott mindent megtett azért, hogy elhárítsa tettének következményét, a sértett  megbocsátott a vádlottnak, azóta is együtt élnek, együtt nevelik közös gyermeküket, felhagytak az italozó életmóddal - a végrehajtásában felfüggesztett börtönbüntetés alkalmas a büntetési célok megvalósítására, a büntetés súlyosítása ezért nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott és férje italozó életmódot folytatott, mindketten hetente többször fogyasztottak olyan mennyiségű alkoholt, amelytől ittas állapotba kerültek.

2014. június 14-én a vádlott a déli óráktól megivott legalább 7 deci bor hatására a kora délutáni órákra ittas állapotba került, és 15:30 perc körül a közös lakásukban szóváltásba keveredett a szintén ittas állapotban lévő férjjel, J. István sértettel. A vita hevében egymást sértegették. A vádlott a szidalmak idején a konyhában a konyhapultnál állt, egy korábban megpucolt kakast bontott fel egy konyhakéssel. Eközben a sértett a vádlott háta mögött az asztalnál ült.

A szóváltás során a vádlott hirtelen megfordult és a nála lévő konyhakéssel egyszer, közepes-nagy erővel mellkas tájékon szúrta a férjét, aki az asztalra borult, és orrából ömleni kezdett a vér. A vádlott ezt látva azonnal segítséget kért mobiltelefonjáról a segélyhívó számot tárcsázva. Ezt követően a mentők kiérkezéséig stabil oldalfekvésbe helyezte a sértettet, aki életveszélyes sérülést szenvedett, gyors és szakszerű orvosi beavatkozás nélkül bekövetkezhetett volna a halála is.

A büntetlen előéletű vádlott az eljárás során mindvégig elismerte a bűncselekmény elkövetését, bűnösségére is kiterjedő, feltáró jellegű beismerő vallomást tett. Cselekményét megbánta, a sértettől bocsánat kért. Férje hangsúlyozta: nem haragszik a feleségére, és nem szeretné, ha megbüntetnék.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2014. november 3-án J. Istvánné (1968 – mezőhegyesi lakos) vádlott, és ezért őt 2 év – végrehajtásában 5 évre felfüggesztetett börtönre ítélte, és a próbaidő tartamára elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét.

Az ítélet ellen az ügyész téves minősítés miatt és a büntetés súlyosítása végett nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: