Életveszélyt okozó testi sértés Tiszafüreden

Tárgyalás időpontja: 
2015. május 21. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt N. Bence ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A vádlottat a garázdaság bűntette miatt emelt vád alól felmentette. A könnyű testi sértés vétsége vonatkozásában az ítéletet hatályon kívül helyezte és az eljárását megszüntette. A vádlott szabadságvesztésének tartamát 3 év 6 hónap börtönről és 4 év közügyektől eltiltásról 2 év 5 hónap börtönre, és 2 év közügyektől letiltásra enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az ítélőtábla azért döntött a büntetés enyhítése mellett, mert a vádlott a bűncselekményt fiatal felnőttként követte el, tettét nagyon megbánta, és a sértett is megbocsátott neki. Azóta barátságuk helyreállt, és a vádlott magánélete is rendeződött.

Beszámítva az előzetes letartóztatásban töltött időt, és azt, hogy a vádlott a kiszabott szabadságvesztés 2/3-ának letöltése után feltételesen szabadulhat a vádlottnak nem kell börtönbe vonulnia – hangzott el az ítélethirdetésen.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2012. augusztus 7-ét megelőzően N. Bence vádlott és T. Mária sértett között mintegy 1,5 évig szerelmi kapcsolat alakult ki. Ez kezdetben, mintegy fél évig jól működött, azonban kölcsönös féltékenykedések miatt kapcsolatuk viharossá vált, rendszeresen veszekedtek, ami többször tettlegességig fajult. A kapcsolatukat végül 2012. augusztus elején a vádlott megszakította. A szerelmük viharosságát kiterjedt baráti kapcsolatuk is tudta, akikkel együtt buliztak, leginkább a tiszafüredi Holt-Tiszapart Strand területén.

2012. augusztus 7-én V. Sándor sértett barátaival elhatározta, hogy a tiszafüredi strandra mennek szórakozni. A sértett, aki a vádlott barátja volt, kihívta a vádlottat is a strandra. A vádlott ekkor – mivel megtudta, hogy volt barátnője is ott lesz – elutasította a meghívást.

V. Sándor és barátai a megbeszélésnek megfelelően este kimentek a strandra, ahol italoztak, szórakoztak. Éjfél körül egy barátja társaságában megjelent itt a vádlott, aki még a strandra indulás előtt kért ettől a barátjától egy kést, arra hivatkozással, hogy attól fél, megtámadja valaki. A vádlott a strandra kiérkezve – mivel korábban nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott – közepes, a súlyos fok határán álló alkoholos befolyásoltság állapotában volt.

Amikor a strandon meglátta a vádlott volt barátnőjét, hozzá lépett, és a barátjától kapott késsel a lányt megfenyegette, majd a sértettet otthagyta. A sértett megijedt, majd a baráti társaságával együtt a kijárat felé indultak, amikor hozzájuk lépett a vádlott, és szó nélkül arcon ütötte a volt barátnőjét.

Ezt követően dulakodás alakult ki, melynek során a vádlott odaugrott V. Sándorhoz, és őt előzetes szóváltás és indok nélkül ököllel állon ütötte. Erre a sértett lábon rúgta a vádlottat, azonban a vádlott folytatta a sértett támadását, és megpróbálta megütni. Az ütések azonban eredménytelenek voltak. A vádlott ekkor elővette a kést és ezzel kétszer, közepes erővel mellbe szúrta a sértettet. V. Sándor „Megszúrt!” kiáltással a társai felé indult, erőteljesen vérezni kezdett, ezzel egy időben a vádlott a helyszínről eltávozott, a kést pontosan meg nem határozható helyen eldobta. A cselekmény látó egyik tanú azonnal értesítette telefonon a rendőrséget és a mentősöket, a sértettet kórházba szállították.

A szúrások következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló, életveszélyes állapotot okozó sérülést szenvedett, mely szakszerű és időben nyújtott orvosi ellátás hiányában a sérülés halálos kimenetellel is járhatott volna.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2014. május 29-én N. Bence (1994 – tiszafüredi lakos) vádlottat, és ezért őt 3 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője enyhítés érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: