Emberölés bűntettének kísérlete Szentesen

Tárgyalás időpontja: 
2015. június 10. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntető tanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt L. Antal ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése életfogytig tartó fegyház és 10 év közügyektől eltiltás lett. A bíróság kimondta: a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. (TÉSZ)

Az ítélet indoklásakor elhangzott, hogy a vádlott az emberölés bűntettének kísérletét mint erőszakos, többszörös visszaeső követte el, így az elkövetéskori és jelenleg hatályban lévő törvény értelmében is esetében más büntetés, mint életfogytig tartó szabadságvesztés nem volt kiszabható. Ugyanis az erőszakos többszörös visszaesővel szemben az erőszakos többszöri visszaesőnkénti minősítést megalapozó, súlyosabban büntetendő, személy elleni erőszakos bűncselekmény büntetési tételének felső határa szabadságvesztés esetén a kétszeresére emelkedik. Ha a büntetési tétel így felemelt határa – mint jelen esetben - a 20 évet meghaladja, az elkövetővel szemben életfogytig tartó szabadságvesztést kell kiszabni.

A törvény rendelkezik arról is, hogy az életfogytiglanra ítélt erőszakos többszörös visszaeső vádlott nem bocsátható feltételes szabadságra. A bíróságnak ebben az esetben mérlegelési lehetősége nincs.

(Megjegyzés: ez nem az un. „három csapás” néven ismerté vált rendelkezés, az  Alkotmánybíróság döntése következtében az megszűnt.)

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A korábban többször is büntetett vádlott 2005-ben élettársi kapcsolatot létesített első alkalommal P. Renáta sértettel, és ebből a kapcsolatukból 2007-ben egy gyermekük született. Az élettársi kapcsolat a vádlott börtönbe kerülését megelőzően megszakadt, majd amikor a vádlott 2010 májusában szabadult, az élettársi kapcsolatukat felújították. 2011-ben újabb gyermekük született, de az élettársi kapcsolat még abban az évben ismét megszakadt. Ezt követően a két gyermek édesanyjuknál maradt.

A vádlott nem tudott belenyugodni az élettársi kapcsolat megszakadásába, ezt követően a gyermekeket látogatva többször is felkereste a sértettet, és ilyenkor megpróbálta felújítani a kapcsolatot. Egy ilyen alkalom során a 2012. augusztus 25-én reggel 9 óra tájban a vádlott ismét megjelent a volt élettársa szentesi lakásán, ahol egy idő után a kapcsolat felújítására és közösülésre tett ajánlatot. A sértett ezt visszautasította, mire a vádlott mérges lett, és az asszonyt sértegetve felelősségre vonta, hogy biztos mással él nemi életet.

Ezt követően a vádlott, a sértett, a gyerekek, valamint a sértett mostoha apja, V. Béla együtt, gyalogosan indultak el V. Béla szentesi ingatlanához. Röviddel az indulás után a mostohaapa én a nagyobb gyerek előre mentek, így a vádlott, a sértett és a babakocsiban tolt kisebbik gyerek hármasban maradtak. A gyaloglás közben a vádlott ismét sértegetni kezdte a volt élettársát vélt szexuális kapcsolata miatt. Elővett a nadrágjából egy kést, és közölte a sértettel, hogy most megöli. Ezt követően a sértettet a mellkasán, szívtájékon akarta megszúrni, azonban az asszony a kezeit felemelve védekezett, és így a szúrás erejét tompította. A vádlott látva, hogy szúrása nem ért célt, még legalább 4-5 alkalommal a sértett mellkasa felé szúrt. Mivel a megtámadott ezeket a szúrásokat is igyekezett kivédeni, a vádlott utolsó alkalommal a sértett nyaka felé szúrt. Ezt a sértett nem tudta elhárítani, a kés a sértett nyakát eltalálta, ami azonnal és erősen vérezni kezdett.

Amikor a vádlott látta, hogy a sértett erősen vérzik, a cselekménye folytatásával – abban a hitében, hogy a kívánt eredményt elérte – felhagyott, a kést a helyszín közelében eldobta, majd egy gazos területen elbújt, ahol át is öltözött. Ezt követően megjelent a Szentesi Rendőrkapitányságon.

A sértetthez a segítségkérést észlelő járókelők mentőt hívtak, ami az asszonyt kórházba szállította, ahol őt orvosi ellátásban részesítették. A vádlott sérülései 8 napon belül gyógyultak, azonban figyelemmel a sérülések elhelyezkedésére és a vádlott által használt kés tulajdonságaira, a sértettnél életveszélyes állapot és a halál is bekövetkezhetett volna.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettének kísérletben mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék L. Antal (1980 – szentesi lakos) vádlottat, és ezért őt, mint erőszakos, többszörös visszaesőt, életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság kimondta: a vádlott a kiszabott szabadságvesztésből feltételes szabadságra nem bocsátható. (TÉSZ)

Az ítélet ellen a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő jogi minősítés miatt és a büntetés enyhítése (majd a tárgyaláson az ítélet hatályon kívül helyezése) érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: