Kábítószer birtoklása Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. július 2. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Részben megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a kábítószer birtoklásának bűntette miatt Y. I. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

Tekintettel arra, hogy a török vádlott nem beszéli a magyar nyelvet, a büntetését hazájától távol kell letöltenie, és ez az átlagosnál nagyobb terhet jelent számára, az ítélőtábla a szabadságvesztés végrehajtási fokozatát fegyház helyett börtönben határozta meg.

Nem változott a büntetés mértéke, így a jogerős büntetés 10 év börtönben letöltendő szabadságvesztés és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra lett.

Az ítélet indoklásban lehangzott: a vádlott olyan nagy mennyiségű kábítószert akart az országba behozni, amiért 5-15 évig terjedő szabadságvesztést lehet kiszabni. Az I. fokon eljáró bíróság helyesen döntött, amikor a vádlott büntetését az irányadó középmértékben, vagyis 10 évben határozta meg, ezért az ítélőtábla nem látott indokot a büntetés mértékének enyhítésére.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Az Isztambulban élő, letartóztatása előtt bizsukereskedéssel foglalkozó vádlott 2014. február 10-én 22 óra 30 perc körül időben jelentkezett belépésre Romániából Magyarország területére egy török tehergépjármű utasaként Nagylakon. A NAV Csongrád Megyei Vám- és Pénzügyőr igazgatóságának Nagylakon szolgálatot teljesítő munkatársai a tehergépjárművet ellenőrzés alá vonták, és ennek során a vezetőfülkében 30 darab, egyenként kb. fél kilogramm súlyú, összesen 16.0412 gramm bruttó, és 14.083 gramm nettó össztömegű heroint tartalmazó port találtak, amit a vádlott egy utazótáskában akart Magyarország területére behozni. A porból mért heroin bázismennyisége 6.160 gramm volt, ami a különösen jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak 51,3-szorosa volt.

A vádlott tudott arról, hogy az utazótáskában kábítószer van, azt Nyugat-Európába akarta vinni, és szállítói munkájáért 5 ezer eurót kapott volna.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különösen jelentős mennyiségű kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2014. október 2-án Y. I. (1970 – isztambuli lakos, török állampolgár) vádlottat, és ezért őt 10 év fegyházban letöltendő szabadságvesztésre és 10 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: