Életveszélyt okozó testi sértés Békés megyében, Gyulán

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 2. szerda, 09:00
Összegzés: 

Minden főbb pontjában helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a testi sértés és más bűncselekmények miatt N. Roland és társa ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 4 év börtön és 4 év közügyektől eltiltás, a II. rendű vádlott büntetése 200 ezer forint pénzbüntetés lett, amit meg nem fizetés esetén 200 nap szabadságvesztésre kell átváltoztatni. Az ítélőtábla kimondta: az I. rendű vádlottat, mint visszaesőt, a II. rendű vádlottat, mint többszörös visszaesőt tekinti elítéltnek.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokú bíróság minden szempontból megalapozott ítéletet hozott, a kiszabott büntetések arányosak az elkövetett cselekményhez képest, így sem lényeges súlyosításuk, sem lényeges enyhítésük nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A korában már többször büntetett I. rendű és a szintén büntetett előéletű II. rendű vádlott 2013. április 6-án Gyulán, előzetes megbeszélésük alapján, egy sörözőben találkoztak, majd együtt italoztak. Az ittasságuk miatt már 12 óra 40 perc körüli időben a söröző előtti utcán szóváltás, dulakodás alakult ki közöttük, közben felváltva szidalmazták és ölelgették egymást, majd tovább italoztak.

13 óra 30 perc körül a két vádlott ismét az utcára ment, lökdösődtek, vitatkoztak, s ennek során a II. rendű vádlott a söröző előtt álló autójából elővett egy 65 centi hosszú, tömör gumiból készült, fém végződéssel lezárt hidraulika csövet, amellyel, az akkor neki háttal álló I. rendű vádlottat először jobb deréktájon, majd kis erővel fejen ütötte. Ezután az út közepén földre kerülő I. rendű vádlottat kétszer, kis erővel ököllel megütötte. Az I. rendű vádlott 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

A II. rendű vádlott cselekmény alkalmas volt arra, hogy másokban megbotránkozást keltsen. A bántalmazás következtében akár halálos végkifejlet is kialakulhatott volna, de jelen esetben csak kis erejű ütés érte az I. rendű vádlottat, és ennek köszönhető, hogy súlyosabb sérülések nem alakultak ki.

Amikor az I. rendű vádlott a földről felkelt, ismét megölelték egymást, a II. rendű vádlott az I. rendű vádlott fejéről törölgetni kezdte a vért. Ekkor az I. rendű vádlott váratlanul nagy erővel a bal arcán, kis erővel a jobb arcán ököllel megütötte a II. rendű vádlottat, aki hanyatt esett, és a fejét az úttest kövezetébe beütötte. Ezután az I. rendű vádlott a földön fekvő II. rendű vádlott fejét többször megrúgta, majd visszament a sörözőbe. Onnan visszatérve a II. rendű vádlott fejét többször az autó karosszériájába ütötte. A bántalmazás következtében a II. rendű vádlott életveszélyes sérülést is elszenvedett.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Gyulai Törvényszék 2014. október 2-án N. Roland (1980 – gyulai lakos) I. rendű vádlottat, és ezért őt - mint különös visszaesőt – 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy II. rendű vádlottja, B. László (1963 – eleki lakos) társtettességben elkövetett garázdaság vétségéért 200 napi tétel pénzbüntetést kapott úgy, hogy az egy napi tételt összegét a bíróság 1.000 forintban állapította meg (200 ezer forint).

Az ítélet ellen az ügyész az I. rendű vádlott büntetésének súlyosítása, míg a I. rendű vádlott és védője jogos védelemre hivatkozva elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, míg a II. rendű vádlott még kedvezőbb részletfizetési lehetőséget kért, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: