Adócsalás Bács-Kiskun megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 9. szerda, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az adócsalás és más bűncselekmények miatt T. Attila ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. A vádlott büntetését 4 év 6 hónap börtönről 3 év 6 hónap börtönre mérsékelte, ugyanakkor a vádlottal szemben további 3 millió 196 ezer 769 forintra is vagyonelkobzást rendelt el.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az utolsó vádbeli cselekmény óta több mint 7 év telt el, így figyelemmel az igen jelentős időmúlásra, a 4 év 6 hónap I. fokon kiszabott büntetés – tekintettel több más enyhítő körülményre is - túl súlyos, indokolt az egy évvel kevesebb szabadságvesztésre enyhítése. Ugyanakkor ennél nagyobb mértékű enyhítés már veszélyeztetné a büntetési célok megvalósulását.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott és testvére 2003-ban alapította az Alföld Centrál Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.-t, amit 2004. február 16-án bejegyeztek. A cég tagja az alapítástól 2008. január 18-ig a vádlott és testvére volt, majd egy Seychelles-szigeteki illetőségű cég, ezt követően 2008. június 18-án egy szerb állampolgárságú férfi nevén jegyezték be a mindvégig kiskunfélegyházi székhelyű vállalkozást. A cég fő tevékenysége 2006. július 10-i hatállyal a gépjármű-kereskedelem lett.

A kft. 2006-ban és 2007-ben használt gépjárműveket (több mint 600 darabot) szerzett be Németországból és Olaszországból, melyeket 2006 decembere és 2008 júniusa között értékesített, jelentős részben Magyarországon, többnyire bizományosokon keresztül. A beszerzési számlákon számos esetben - elsősorban az olaszországi vételek esetében – vételárként a ténylegesen megfizetettnél alacsonyabb összeg került feltüntetésre a külföldi eladó adózási érdekeinek megfelelően. A vádlott tisztában volt azzal, hogy az egyes beszerzési számlákon nem a valós vételár szerepel.

Az Alföld Centrál Kft. tevékenysége során a használt autók értékesítésével kapcsolatosan a vádlott ügyvezetőként az un. „AXEL” számlázó programmal gépi számlákat bocsátott ki, melyeken a számlaösszeget valamennyi esetben a ténylegesnél kisebb mértékben tüntette fel az adófizetési kötelezettség csökkentése érdekében. Ezeket a hamis tartalmú számlákat állította be a könyvelésbe. Emellett ugyanezen ügyletekről nyomdai előállítású, un. Kézi számlákat is állított ki, melyeket a vevők részére adta át.

A kézi számlák minden esetben a gépi számláktól eltérő, annál magasabb összegben kerültek kibocsátásra, a valós eladási árnak megfelelően, de a kézi számlák nem jelentek meg a könyvelésben. A gépjármű eladások egy részében a vádlott – kihasználva az AXEL számlázó program sajátosságait – az adófizetési kötelezettség további csökkentése érdekében – utólagosan sztornózott egyes gépi számlákat, és ezzel mintegy magát az ügyleteket sztornózta. Olyan gépjármű beszerzések és eladások is történtek, melyek bizonylatát egyáltalán nem bocsátotta a könyvelés rendelkezésére. A vizsgálatok során egyéb szabálytalanságok is kiderültek.

Mindezek alapján a vádlott – a gazdasági társaság tényleges bevételét eltitkolva, azt a valósnál lényegesen kisebbnek feltüntetve - az Alföld Centrál Kft. nevében valótlan tartalmú adóbevallást nyújtott be ÁFA adónemben 2006 IV. negyedévétől kezdve úgy, hogy a társaság nem volt jogosult az un. különbözet szerinti adózásra.

A vádlott a megjelölt időszakban – vagyis 2006. IV. negyedévétől 2008 február végéig összesen 1 milliárd 643 millió 888 ezer forint értékű gépjármű értékesítést nem szerepeltetett a gazdasági társaság adóbevallásában, az adóhatóság elől a bevételt eltitkolta, illetve jogtalanul alkalmazta a különbözet szerinti adózást. Ezzel a magatartásával ÁFA adónemben összesen 328 millió 777 ezer adóbevétel csökkenést okozott a költségvetésnek.

A kft. adóigazgatási ügyében 2009 augusztusában hoztak határozatot. Ebben az adóhatóság az Alföld Centrál Kft. adózó terhére 1 milliárd 131 millió 469 ezer forint adókülönbözetet állapított meg, 565,7 millió forint adóbírságot szabott ki, 191,4 millió forint késedelmi pótlékot számított fel, valamint 200 ezer forint mulasztási bírságot szabott ki. Ebből ÁFA adónemben az adókülönbözet összege 962,2 millió forint volt. A bűncselekménnyel okozott kár nem térült meg. 

 

Az I. fokú ítéletről

 

Folytatólagosan elkövetett adócsalás bűntettében és folytatólagosan elkövetett magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2014. szeptember 22-én T. Attila (1970 – kiskunfélegyházi lakos) vádlottat, és ezért őt  - halmazati büntetésül – 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra, 5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselője foglalkozástól eltiltásra, valamint 15,45 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: