Emberölés Tiszafüreden

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 16. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette miatt fiatalkorú S. Henrietta ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 2 év 4 hónap fiatalkorúak börtönében letöltendő szabadságvesztés és 3 év közügyektől eltiltás lett. A vádlott a büntetés fele részének letöltése után feltételes szabadságra bocsátható.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék – tekintettel az ügy összes körülményére, a vádlott társadalomra veszélyességére – arányos büntetést szabott ki, így sem lényeges súlyosítás, sem lényeges enyhítés nem indokolt.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott és az 1994-ben született, a vádlott közelében élő M. Krisztián között 2011 nyarától szorosabb érzelmi, majd kb. fél év elteltével szexuális kapcsolat alakult ki. A vádlott anyja tudott a viszonyukról, de nem kedvelte a fiút, emiatt a vádlott és az anyja eltávolodtak egymástól. Az anya eleinte tiltotta a kapcsolatot. Majd végül megengedte, hogy a fiú rendszeresen náluk, a vádlottal együtt töltse az éjszakát. Az anya a vádlott tudomásra hozta, hogy ha terhes lesz, „kivágja őt a házból”. 2012 őszén adott a lányának összesen három levélnyi fogamzásgátló tablettát, azonban nőgyógyászhoz nem vitte el, a vádlottat az elkövetés napjáig nőgyógyász szakorvos egyáltalán nem látta.

A vádlott 2012 őszén néhány szemet bevett a tablettákból, majd abbahagyta azok szedését. A vádlott 2013. január elején lett bizonyos abban, hogy terhes, és ezt a tényt közölte barátjával, akivel megegyeztek abban, hogy a nem kívánt terhességet megszakítják. A lány terhességét titokban tartotta, állapotáról nem számolt be az anyjának se más hozzátartozójának, mert attól tartott, hogy megszakítják vele a kapcsolatot és meggyűlölik. A vádlott állapotáról M. Krisztián sem beszélt senkivel, de többször mondta a lánynak, hogy a várandósságának tényét tárja fel az anyja előtt és intézkedjen a nem kívánt terhesség megszakítása érdekében. A vádlott többször kifejtette barátjának, hogy a gyermek születését meg akarja akadályozni, emiatt elmegy nőgyógyászhoz, de valójában semmit nem tett annak érdekében, hogy állapotában változás következzen be.

2013. április elsején este a vádlott együtt kerékpározott barátaival Tiszafüreden, amikor a lány rosszul lett, hányt. Ezután M. Krisztiánnal együtt a vádlott házához mentek, ott a teraszon leültek, beszélgettek, amikor a lány fájdalmakra panaszkodott, közölte, hogy mozog a baba, majd észlelték, hogy a vádlott magzatvize elfolyt. A fiú ismét felszólította a lányt, hogy menjen orvoshoz, azonban a vádlott ezzel nem foglalkozott, hazament és a történtekről nem szólt senkinek. Másnap hajnalban a vádlott – kiviselt terhesség után – egészséges, életképes kislányát a szobájában megszülte.

A vádlott az újszülöttet egyáltalán nem látta el, nem hívott segítséget sem. Ennek következtében a baba a szülést követő legkésőbb 30 perc elteltével meghalt. Halálát az ellátatlanság miatt kialakult heveny légzési elégtelenség, oxigénhiányos állapothoz társuló agyvizenyő okozta. A vádlott a sértettet, miután hangot nem adott ki, a szobájában lévő műanyag vödörbe tette, majd a vödröt egy pulóverrel letakarta. A történtekről internetes üzenetben értesítette a barátját, majd a család is tudomást szerzett a lezajlott eseményekről. A mentőket a vádlott anyja délután értesítette, a kiérkezett esetkocsi a vádlottat este rendőri kísérettel a karcagi kórházba szállította.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék fiatalkorú (fk.) S. Henrietta (1996 – tiszafüredi lakos) vádlottat és ezért 2 év 4 hónap fiatalkorúak börtönére és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a vádlott terhére a büntetés súlyosítása, a szabadságvesztés tartamának lényeges felemelése érdekében, a vádlott a fellebbezés okának és céljának megjelölése nélkül, míg védője enyhítésért, téves minősítés miatt, és gondatlanságból elkövetett emberölés vétségnek megállapítása érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: