Emberölés Törökszentmiklóson (Jász-Nagykun-Szolnok megye)

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 15. kedd, 10:00
Összegzés: 

A Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa végzésében elutasított ifj. R. Antal perújítási ügyében a Debreceni Ítélőtábla II. fokon meghozott jogerős ítélete elleni perújítást.

A döntés indoklásakor elhangzott: jogerős ítélet ellen csak abban az esetben lehet perújítás sikeresen kezdeményezni, ha a jogerős ítélet meghozatala óta olyan új tény, bizonyíték került elő, amely alapvetően befolyásolhatja az ítéletet. A Szegedi Ítélőtábla ilyet nem talált, ezért hozta azt a döntést, hogy a perújítás lefolytatására nincs ok.

Így változatlan maradt a jogerős ítélet, amelynek értelmében ifj. R. Antalt a bíróság több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletéért, robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettéért életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, amelyből legkorábban 30 év kitöltése után szabadulhat.

 

Az ügy bírósági előzményeiről

 

Több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés bűntettének kísérletében, robbanóanyaggal és robbanószerrel visszaélés, lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 2008. október 29-én ifj. R. Antal (1970 – törökszentmiklósi lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság halmazati büntetésül életfogytig tartó fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte úgy, hogy büntetéséből legkorábban 30 év kitöltését követően bocsátható feltételes szabadságra.

II. fokon a Debreceni Ítélőtábla – mivel nem volt kideríthető az I. rendű vádlott tartózkodási helye – az I. rendű vádlott távollétében tárgyalta az ügyet, és az I. fokon kiszabott büntetés jogerőre emelkedett.

Időközben az I. rendű vádlott előkerült, és – hivatkozva a Büntetőeljárási törvény azon rendelkezésére, miszerint ilyen esetekben a vádlott kérheti, hogy ügyét jelenlétében újratárgyalják - perújítás eredményeként került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

 

A bűncselekményről

 

A Törökszentmiklóson lakó R. és Ra. családok között több éve tartó ellenségeskedés zajlott a cselekmény elkövetése idején. 2005. július 16-án a hajnali órákban Ra. Béla és F. Gyula sértettek sérelmére elkövetett élet elleni bűncselekmény kapcsán R. Zoltán és R. András előzetes letartóztatásba kerültek. Büntető eljárás indult a R. család több tagja ellen – köztük Az I. rendű vádlott – is, társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt.

2005. augusztus 24-én az I. rendű vádlott édesanyjával, és az előzetes letartóztatásban lévő testvéreinek élettársaival együtt Kecskemétre utazott azért, hogy meglátogassák a fogva-tartásban lévő rokonokat. Miután hazaértek, az I. rendű vádlott kocsiján felkereste egy ismerősét. Az utcán beszélgettek, amikor F. Béla (az alapügyben X. rendű vádlott) és egy ismeretlen gyermekkorú személy az I. rendű vádlott és kocsija felé lőtt csúzlival, de a lövés senkit nem talált el. Az I. rendű vádlott értesítette rokonait a történtekről, akik id. R. Antal törökszentmiklósi házához mentek és délután 4 órára már számos rokon tartózkodott a háznál.

Ekkor az I. rendű vádlott autójával és egy másik személykocsival többen elindultak F. Béla házához, ahol szitkozódni kezdtek, és megfenyegették a F. családot, valamint a Ra. családot is amiatt, mert a sérelmükre elkövetett bűncselekmény miatt R. András és R. Zoltán előzetes letartóztatásba került. Ekkor id. Ra. Béláné hívta a rendőrséget, mire R.-ék a helyszínről eltávoztak. Még ugyanekkor id. Ra. Béláné hazahívta a Békés megyében tartózkodó fiát, Ra. Béla (IV. rendű vádlott). Ő elindult Törökszentmiklósra, és eközben több rokonát és ismerősét is értesítette a történtekről.

A helyszínre kiérkező rendőrök, miután a R. család tagjaihoz tartozó személyek tagadták a F. és a Ra. család állítását a fenyegetést illetően, nem tartották szükségesnek a további intézkedést és eltávoztak. A R. családnál tartózkodók azonban számítottak a Ra. és F. családhoz tartozók erőszakos fellépésre. Az I. rendű vádlott a családok közt korábban, 2005. június 16-án lezajlott konfliktus követően kézigránátokat és lőfegyvereket szerzett be azért, hogy hatékonyan tudjon védekezni egy ilyen támadás esetén. 17 óra körül már legalább 20 személy tartózkodott id. R. Antal lakásában és annak udvarán a Zrínyi utcában.

Délután 5 óra körül a Bihari utcába érkezett legalább 20 fő, akik a F. és a Ra. család támogatására ütő-, szúró- és vágóeszközökkel felszerelkezve várták Ra. Béla (VI. rendű vádlott) megérkezését. Amikor ő megjött, a fogadására érkező tömeg élére állt, magához vett egy nagyméretű szamurájkardot, és a felfegyverkezett rokonokat id. R. Antal házához vezette.

Ott a csoport tagjai durván szidalmazták és megöléssel fenyegették a R. család tagjait, volt aki a nála lévő kapával a R. család tulajdonában lévő, a ház előtt parkoló két autó ablakait kezdte el betörni, többen vasrudakkal, asztallábakkal, botokkal és kövekkel kezdték el dobálni a Zrinyi utcai ház udvarán tartózkodókat. Voltak akik csúzlival lőttek a R. portán tartózkodók felé, Ra. Béla és Ra. Sándor (VI. és VII. rendű vádlottak) gázriasztó fegyverrel adtak le lövéseket, amelytől az udvaron lévők könnyezni kezdtek.

Az udvaron tartózkodók a bedobált eszközökkel dobálták meg az őket megtámadókat, és csúzlival lőtték az autók mellett állókat. Ezután az I. rendű vádlott az udvarról kilépett a bejárati kapu elé, a jobb kezében egy ismeretlen típusú lőfegyvert tartva, amellyel a levegőbe lőtt. A lövések hangjára a Ra. és F. család tagjai az útkereszteződés felé hátráltak.

Az I. rendű vádlottal együtt az utcára ment L. Ferenc (II. rendű vádlott), aki egy ismeretlen típusú fegyverrel többször az ellenséges tömeg felé lőtt. Ekkor az I. rendű vádlott is több lövést adott le a már menekülő tömegre. A lövöldözés során egy személy megsérült és összeesett, míg egy gyermeket egy csúzli lövése talált homlokon. Ez idő alatt az I. rendű vádlott visszalépett Barkas típusú autójához, abból egy kézgránátot vett ki, és azt előrefutva a kb. 40 méter távolságban menekülő tömeg irányába dobta. A gránát felrobbant, és a szétrepülő repeszdarabok egy ember halálát okozták, valamint 14 ember szenvedett súlyos, illetve életveszélyes sérüléseket.

Eljáró bíróság: