Emberölés Baján

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 22. kedd, 09:30
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az emberülés bűntette miatt F. Szilveszter ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 15 év, börtönben végrehajtandó szabadságvesztés és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró bíróság a cselekmény súlyához és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott kii, ki a büntetés lényeges mérséklésére az ítélőtábla nem látott semmilyen indokot.

 

A bűncselekményről

 

F. Szilveszter vádlott jó viszonyban volt K. Jánosné (1927) nagynénjével, aki Baján egyedül élt egy magánházban és mozgásában korlátozott volt, járóbot nélkül csak pár lépést tudott megtenni, ezen kívül nagyot is hallott.

A rokkantnyugdíjas, siketnéma vádlott és a sértett évek óta szinte napi rendszerességgel találkoztak. A vádlott általában kora reggel elment a sértett házába, amihez kulccsal rendelkezett, itt elvégezte a kerti munkákat, bevásárolt, míg a sértett főzött neki, mosott rá, és a vádlott pénzét is a sértett kezelte. Jó volt közöttük a kapcsolat, kisebb konfliktus csak akkor adódott néhányszor, ha a vádlott ittasan pénzt kért, és az ittassága miatt a sértett nem adott neki. Ilyenkor a vádlott megsértődött, és néhány napig kerülte a nagynénjét, de az idős asszonyt nem bántotta.

2014. július 14-én a vádlott már kora reggel pálinkát és bort ivott, így mire 6:30 órakor a sértett házához ért, már szemmel láthatóan ittas volt. A házba betérve kérte a nagynénjét, hogy adjon neki pénzt, azonban az asszony – látva a vádlott ittasságát – ezt megtagadta. Ettől a vádlott indulatba jött, a ház előszobai folyosóján vele szemben álló sértettet megrázta, kezéből kivette a járóbotot, és azzal közepes, illetve azt meghaladó erővel testszerte ütlegelni kezdte. Az asszony egyensúlyát elveszítve a kövezetre esett. A vádlott ezt követően is tovább bántalmazta a nagynénjét, járóbottal és ököllel ütötte, fojtogatta, rugdosta a már vérző, földön fekvő sértettet úgy, hogy a járóbot eltört.

Az öt-tíz percig tartó bántalmazás után a vádlott – tudva azt, hogy a saját pénze hol van elhelyezve – a sértett ruhájának zsebéből magához vette a kulcsot, azzal kinyitotta a szobai ágyneműtartót, és az ott talált két, pénzzel teli borítékkal 7 óra körül eltávozott, majd a nap folyamán még nagyobb mennyiségű alkoholt fogyasztott. Másnap a borítékokban lévő – részben a nagynénje tulajdonát képező – pénzt visszavitte a sértett házába, és azt hiánytalanul visszaszolgáltatta.

A sértett a bántalmazás során és azt követően sem vesztette el eszméletét, nagy fájdalmai voltak, de mozdulni és segítséget kérni nem tudott, 14 óra tájban az előszoba kövezetén fekve találta meg a fia. Ekkor értesítették a mentőket és szállították kórházba az asszonyt.

A sértetten még aznap combcsonttörését rögzítő műtétet hajtottak végre, a máj szakadását nem észlelték. A sértett július 15-én a délelőtti órákban meghalt. Halálának közvetlen oka a máj többszöri szakadásával összefüggő, hasi vérzés következtében kialakult légzési és keringési elégtelenség volt. A sértett élete a bántalmazást követő azonnali, a máj szakadását felismerő, szakszerű orvosi ellátás esetében valószínűsíthetően megmenthető lett volna – az I. fokú bíróság ítélete szerint.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál, fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. április 28-án F. Szilveszter (1950 – bajai lakos) vádlottat, és ezért őt 15 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Fellebbezések után került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: