Kábítószer birtoklása Csongrád megyében

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 24. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Apróbb módosításokkal helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa a kábítószer birtoklásának bűntette miatt N. R. ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szegedi Törvényszék ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 6 év 9 hónap szabadságvesztés és 7 év, Magyarország területéről történő kiutasítás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: minden körülményre tekintettel az I. fokú bíróság arányos büntetés szabott ki az 5-tól 15 évig terjedő büntetéssel sújtható ügyben. Az enyhítő körülményeket figyelembe véve joggal tért el a vádlott javára a 10 éves középmértéktől az I. fokú bíróság, de a büntetés további enyhítésére az ítélőtábla nem látott indokot. Változott viszont a büntetés-végrehajtás fokozata: a büntetési célok megvalósulásához az is elegendő, fogalt állás az ítélőtábla, hogy a vádlott fegyház helyett börtönben töltse ki a szabadságvesztés büntetését.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

A bűncselekményről

 

A korábban büntetlen előéletű vádlott 2014. február 4-én hajnalban lépett Szerbiából magyar területre a röszkei határállomáson. A vádlott által vezetett autóban, a gépjármű hátsó üléstámlája és a csomagtartóba telepített gáztartály között kialakított rejtekhelyen összesen 10 darab 1039 és 1049 gramm közötti tömegű csomagokban marihuánát (kannabisz) hozott be az országba, tudva arról, hogy az kábítószer és a kocsiban van elrejtve. A kábítószert a vámosok megtalálták.

A vádlott által behozott 9220 gramm nettó tömegű zöld színű növényi ágvégződések kannabionid vegyületeket, köztük delta-9 THC-t tartalmaztak. A növényi anyag totál-THC tartalma minimálisan 1276 gramm volt. Ez a mennyiség meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, - amely 1200 gramm –, annak minimálisan 106,3 %-a.

A vádlottnak a kábítószert a magyar-osztrák határ ausztriai oldalára kellett volna szállítania, ezért az eljárás során ismeretlenül maradt megbízója a vele szemben korábban keletkezett 5000 eurós adósságát elengedte volna. A vádlott által használt autót és mobiltelefont a megbízó vásárolta a vádlott részére a bűncselekmény végrehajtásához.

A vádlott az eljárás során bűnösségére is kiterjedő, feltáró jellegű beismerő vallomást tett.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Különösen jelentős mennyiségre, az ország területére behozatallal elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. január 9-én N. R. (1981 – Szerbia, Novi Pazar-i lakos, szerb állampolgár) vádlottat, és ezért őt 6 év 9 hónap fegyházra és 7 év, Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: