Életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények Kiskunhalason

Tárgyalás időpontja: 
2015. szeptember 29. kedd, 10:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntető tanácsa az életveszélyt okozó testi sértés kísérletének bűntette és más bűncselekmények miatt Sánta László ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztést – amelynek végrehajtási fokozata börtön – 4 év 6 hónapról 6 évre súlyosította az ítélőtábla.

Az ítélet indoklásában elhangzott: tekintettel – többek között – arra is, hogy a 12 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető bűncselekményt a vádlott a sértettet rendkívül megalázó módon követte el, az I. fokon kiszabott büntetés aránytalanul enyhe, ezért szükségesnek látta a bíróság a büntetés súlyosítását.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

Életveszélyt okozó testi sértés, szexuális erőszak és személyi szabadság megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a a Kecskeméti Törvényszék 2015. március 31-én S. László (1968 – kiskunhalasi lakos) vádlottat, és ezért őt 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

S. László vádlott és F. Istvánné sértett 2007 januárjától 2008 nyaráig élettársi kapcsolatban éltek egy Kiskunhalas melletti tanyában, mivel azonban a sértett gyerekei nem fogadták el a vádlottat, a férfi elköltözött, élettársi kapcsolatuk megszakadt.

A történtek ellenére a vádlott és a sértett egymással kapcsolatban maradt, a sértett rendszeresen eljárt a vádlott tanyájába, fenntartották a baráti viszonyt és a szexuális kapcsolatot, és voltak közös ügyeik is. Az élettársi kapcsolat megszakadása után a vádlott és a sértett között voltak viták, veszekedések – főként kölcsönös féltékenység és anyagi okok miatt –, melyek során a vádlott többször bántalmazta a sértettet, akit többnyire kézzel ütött, fojtogatott. Ezeknek az eseteknek nem lett büntetőjogi következménye, mivel a sértett nem tett feljelentést, sőt miután a vádlott megígérte, hogy többet nem bántalmazza, meg is bocsátott neki.

2012. január 1-jén a sértett ismét kiment a vádlott tanyájára, hogy az új év első napjait együtt töltsék. Január 2-án este 19 óra körüli időben pénz elszámolási okok miatt összevesztek, amelynek során a vádlott többször ököllel megütötte a sértettet, fojtogatta őt, és az így megfélemlített sértettnek – amikor haza akart menni – megtiltotta, hogy a tanyát elhagyja, majd belökte az ágyba. A sértett a vádlott magatartása és kijelentései miatt a tanyát nem merte elhagyni.

Másnap átmentek egy közeli tanyára, de a sértett ott sem mert szólni arról, hogy a vádlott bántalmazta, és nem engedi eltávozni. Este a férfi ismét közölte az asszonnyal, hogy nem mehet haza, a vádlott a sértett kocsijának kulcsát is elrejtette a házában. Majd ismét elszámolási vita alakult ki közöttük, amely során – egyebek mellett - a vádlott ököllel bántalmazta a sértettet, pofon vágta, fojtogatta. Amikor a sértett közölte a vádlottal, hogy fel fogja jelenteni, a vádlott ismét megfenyegette, hogy a tanyáját élve nem hagyhatja el.

Amikor a vádlott elaludt, az asszony el akart menni a tanyáról. Mivel a bántalmazások és betegsége miatt csak nehezen mozgott, autóval akart távozni, de nem találta a kocsija kulcsát. A kulcs keresés zajára felébredt a vádlott, ekkor sem engedte távozni a sértettet, hanem közölte az asszonnyal, hogy szeretkezni akar vele. Ezt – az asszony tiltakozása ellenére – meg is tette.

Január 4-én napközben az asszony az elszenvedett bántalmazásoktól rosszul érezte magát, a fojtogatás miatt nehezen tudott nyelni, beszélni. Bár délelőtt jártak Jánoshalmán és Kiskunhalason is, az asszony nem mert segítséget kérni, illetve nem próbált elszökni a vádlottól. Délután a sértett rosszul lett, kérte a vádlottól, hogy vigye orvoshoz. Azzal az ürüggyel, hogy odébb alkar állni a kocsijával, elkérte a vádlottól az autója kulcsait, majd váratlanul elhajtott a tanyáról, Kiskunhalasra ment, ahol a rendőrség melletti parkolóban állt meg. Magára zárta a kocsiajtót, így az őt követő vádlott nem tudott hozzáférni. Az asszony telefonon kért segítséget a lányától, aki betelefonált a rendőrségre, és végül a kiérkező rendőrjárőr vetett véget a cselekménynek.

Eljáró bíróság: