Emberölés Békéscsabán

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 8. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt S. Kristóf ellen indított büntetőügyben a Gyulai Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

Ennek alapján a vádlottra különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, fegyveresen elkövetett hivatalos személy elleni erőszak és közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntettéért kiszabott jogerős büntetés életfogytig tartó szabadságvesztés és 10 év közügyektől eltiltás lett. A bíróság kimondta: a vádlott feltételes szabadságra legkorábban 25 év kitöltése után bocsátható.

Az ítélet indoklásában elhangzott: életfogytig tartó szabadságvesztésre csak az ítélhető, aki már betöltötte 20. életévét. A vádlott a bűncselekmény elkövetésekor csak két nappal volt idősebb 20 évesnél, vagyis fiatal felnőttnek számít, és ezt a bíróság enyhítő körülményként figyelembe is vette. Azonban - tekintettel a különösen brutális módon elkövetett bűncselekmény jellegére, a vádlott személyiségében rejlő társadalomra veszélyességre, arra, hogy az eljárás során is agresszív magatartást tanúsított, megbánást nem mutatott, sőt a felelősséget igyekezett a sértettre hárítani – az ítélőtábla úgy ítélte meg, hogy az I. fokon kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés a büntetési célok megvalósulása érdekében mindenképpen indokolt és szükséges.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye. 

 

A bűncselekményekről

 

A vádlott 2013 februárjában került közeli, intim kapcsolatba az akkor 22 éves S. Nikolett sértettel. Ezt követően 2013 májusától a vádlott a sértett családjánál lakott békéscsabai házukban. A bűncselekményt megelőzően egyre gyakoribbá váltak a fiatalok között a veszekedések, melyek a vádlott indokolatlan féltékenysége miatt alakultak ki. A vádlott és a sértett kapcsolatuk elejétől alkalomszerűen, 2013 júliusától heti rendszerességgel, általában hétvégenként, de olyan is előfordult, hogy hét közben is vásároltak és fogyasztottak drogot.

2013. augusztus 29-én éjszaka is veszekedés zajlott a vádlott és a sértett között, amit követően reggel a vádlott az ingatlanból távozott. Másnap a sértett szülei elutaztak otthonról, a vádlott és a sértett azt tervezték, hogy kettesben otthon töltik a hétvégét. A fiú röviddel dél után érkezett a házba, a délutánt együtt töltötték, össze is vesztek, de utáni kibékültek. Este 7 óra körüli időpontban elsétáltak a városba, ahol – előzetes egyeztetés után – egy zacskó, kb. 0,5 gramm mennyiségű „Kati” elnevezésű kábító hatású anyagot vettek egy békéscsabai lakostól.

Miután visszatértek a házba, a vádlott és a sértett együtt elfogyasztották a vásárolt drog egy részét, majd ismét összevesztek, mert a vádlott a sértett tudta és belegyezése nélkül belenézett annak telefonjába és számon kérte őt, hogy milyen angol nyelvű chat oldalt látogat. A sértett ekkor felhívta az édesanyját, és elpanaszolta a történteket, aki megpróbálta őket kibékíteni. Majd 20 és 22 óra közötti időpontban a fiú és a lány között ismét heves szóváltás alakult ki. Ekkor mindketten a családi ház emeleti fürdőszobájában tartózkodtak és tusoláshoz levetkőztek.

A sértett éppen a haját fésülte, amikor a vádlott bántalmazni kezdte. Ennek során az erős fizikai felépítésű vádlott a törékeny testalkatú sértettet ellökte, testszerte és a fején többször ököllel és tenyéréllel megütötte, hajánál fogva rángatta, kezeinél fogva leszorította, lábbal legalább háromszor megrúgta, és hosszabb időn át fojtogatta.

Miután a sértett a bántalmazás következtében teljesen legyengült, a vádlott a fürdőszobából a hálószobába vonszolta, majd takarításba kezdett, igyekezett eltüntetni a vérnyomokat a fürdőszobában, közben felindult állapotban ököllel ütötte a csempét, a törülköző-szárítót és felborította az egyik fürdőszoba szekrényt is. Ezt követően magához vette a sértett nevelőapjának gázriasztó fegyverét, amit a hálószobában a párna alá helyezett.

A bántalmazás következtében a sértett – aki 49 külső sérülést szenvedett el -  20-és 22 óra közötti időben a helyszínen meghalt. Ha a sértett a bántalmazást követően azonnali, szakszerű orvosi segítségben részesül az élete nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

2./ Éjfél után a vádlott felhívta telefonon a sértett édesanyját, zavartan és összefüggéstelenül beszélt, de szavaiból a szülők azt vették ki, hogy a sértett eszméletlenül fekszik, sérüléseit a vádlott okozta, ezért 0 óra 35 perckor kihívták a mentőket. Miután a mentőszolgálat kiérkezett, a vádlott több alkalommal megakadályozta, hogy a mentőszolgálat munkatársa megvizsgálja a sértettet. A mentőápolót eltolta a sértettől, annak kezét elütötte a lány nyakáról, amikor a pulzusát akarta kitapintani, illetve az orvos táskáját is elhúzta a sértett mellől.

A rendőrség kiérkezését követően a vádlott az ágy párnája alól elővette a gázriasztó fegyvert. Ez nem minősül lőfegyvernek, csak gáz, illetve riasztótöltény kilövésére alkalmas, de ezt a jelen lévő rendőrük sem tudták a fegyver külső jegyei alapján megállapítani. A pisztollyal a vádlott előbb a rendőrök és a mentősük felé hadonászott, majd a saját fejéhez nyomta,  kizavarta a házból a mentősöket és a rendőröket azzal a fenyegetéssel, hogy amennyiben nem mennek ki, használni fogja a fegyvert, illetve fejbe lövi magát. Mivel mind a rendőrök, mind a mentősök a fegyvert éles lőfegyvernek hitték, távoztak a házból, így a vádlott megakadályozta, hogy meg tudják tenni a bűncselekménnyel kapcsolatos intézkedéseiket.

Időközben a vádlott a helyszínre hívta a testvérét, így a rendőrök az ő segítségével próbálták meggyőzni a vádlottat, hogy engedje a sértett ellátását, de ez sem vezetett eredményre. A vádlottat végül 2 óra 10 perckor a Terrorelhárítási Központ munkatársai fogták el.

Eljáró bíróság: