Életveszélyt okozó testi sértés Abádszalókon

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 15. csütörtök, 09:00
Összegzés: 

Helyt adva a vádlotti és védői fellebbezésnek megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt M. Julianna ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét.

A vádlott büntetését – tekintettel az ügy összes körülményére, így, egyebek mellett a nagyfokú sértetti közrehatásra - 6 év 6 hónap börtönről 5 év börtönre enyhítette.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

A korábban már többször büntetett vádlott és B. Rudolf (1958) abádszalóki lakos már hosszú ideje ismerik egymást, mintegy száz méterre laknak egymástól. A sértett a vádlotthoz hasonlóan italozó életmódot folytatott, akárcsak a sértett élettársa, L. Pálné. A sértett és élettársa nyugdíjukat, a segélyüket szeszes ital vásárlására fordították, az élelmiszert a vádlotthoz hasonlóan többnyire kukázással szedték össze.

A sértett és élettársa között rendszeresek voltak a veszekedések az italozó életmód miatt, ilyenkor L. Pálné elköltözött a vádlott romos házába, ahol az egyedül használható szobában egy külön fekhelye volt. Így történt ez 2013. október 28-a előtt, amikor – pontosan nem megállapítható időpontban – B. Rudolf ismét összeveszett élettársával, aki a vádlotthoz ment, és magával vitt egy műanyag marmonkannában több liter bort.

Október 28-án a vádlott és L. Pálné egész a vádlott házában tartózkodtak, és ez idő alatt italoztak. A délutáni órákban az ugyancsak ittas állapotban lévő B. Rudolf sértett - aki a lakásán fogyasztott el pontosan nem megállapítható mennyiségű alkoholt – megjelent a vádlott házánál azért, hogy az élettársát hazavigye. Emiatt a vádlott és a sértett vitatkozni kezdtek, kölcsönösen szidalmazták egymást, a vádlott egy késsel a kezében kizavarta a házból a sértettet. A veszekedésnek egy szomszéd vetett véget. Ezt követően a sértett elhagyta a helyszínt, majd fél óra múlva ismét megjelent a vádlott házánál, és az erősen ittas állapotban lévő élettársát megint haza akarta vinni, azonban a vádlott és a sértett között újból veszekedés robbant kii.

A szóváltás közepette a vádlott az asztalról felkapott egy kést, és miközben azt kiabálta - „Takarodj ki a házból!” - hasba szúrta a sértettet. Ezután a vádlott eldobta a kést, míg a sértett a vérző hasát szorítva kirohant a házból, és szólt a szomszédnak, hogy hívja ki a mentőt. Ez meg is történt, a sértettet a karcagi kórházba szállították, ahol megműtötték, majd november 5-én hazaengedték. A műtétnek életmentő szerepe volt, a közvetlen életveszélyt, illetve a halál bekövetkeztét elhárította.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2014. november 25-én M. Julianna (1954 – abádszalóki lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 6 év 6 hónap börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, a büntetést arányosnak ítélte meg, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: