Emberölés kísérlete Kecskeméten

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 21. szerda, 10:30
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt F.-né B. Melinda ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönbüntetés lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az elkövetett cselekmény 10-től 20 évig terjedő, vagy akár életfogytiglanig tartó szabadságvesztéssel is büntethető lett volna. Azonban a vádlott  – aki nem akarta gyermekei halálát, de belenyugodott abba, hogy akár haláluk is bekövetkezhet –  olyan súlyos fokban volt korlátozva cselekménye súlyának felmérésében, hogy esetében lehetőség nyílt arra, hogy a bíróság a büntetés korlátlanul enyhítse. A 2 év, 4 évre felfüggesztett szabadságvesztést az ítélőtábla ez alapján arányosnak találta, azonban a további enyhítés szóba sem jöhetett.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 2006-ban kötött házasságot F. Attilával, kapcsolatukból négy gyermek született. 2008-ban a házaspár jelentős összegű kölcsön felvétele mellett vásárolt egy családi házat, és Etyekre költöztek. A férj továbbra is Pesten dolgozott a közös vállalkozásukban, csak este járt haza. A vádlott a családi vállalkozás adminisztrációs feladatainak ellátása mellett a háztartási munkát és a gyerekek körüli teendőket egyedül végezte el, mely feladatokkal egyre nehezebben birkózott meg, különösképpen az ikrek megszületése (2012 októbere) után. Időközben a házastársak elhidegültek egymástól, kapcsolatuk megromlott.

2013 áprilisában a férj elköltözött otthonról, majd rövidesen közölte a vádlottal, hogy új kapcsolatot akar létesíteni és a jövőben új párjával kíván együtt élni. A vádlott mindezeket jelentős érzelmi traumaként élte meg, feladatainak napi ellátása még inkább megnehezült. Ezért a vádlott a négy gyermekkel 2013 májusában elköltözött édesapja és nagyanyja kecskeméti házába, hogy így hozzátartozói segítséget kaphasson.

A vádlott négy gyermekével felköltözött a ház emeleti szintjére, ahol szeretettel nevelte őket, kifogástalanul gondoskodott róluk. Az apa hetente többször meglátogatta a családot, de a házastársi kapcsolatot nem kívánta helyreállítani. 2013 júniusában emiatt a házasság felbontása is felvetődött, a  házastársak azt beszélték meg, hogy a vagyonközösség megszüntetésére vonatkozó okiratot 2013. június 23-án írják alá Kecskeméten.

A vádlott a négy kisgyermek körüli mindennapos, éjszakákba nyúló teendők, az anyagi nehézségek és a házasság megromlása kapcsán átélt érzelmi trauma hatására fizikailag és szellemileg is kimerült, szorongása fokozódott, helyzetét mindinkább reménytelennek érezte.

2013. június 22-ról 23-ára virradó éjszaka - mivel a magánéleti válságból más kiutat nem látott – a vádlott arra az elhatározásra jutott, hogy véget vet életének és a halálba magával viszi a gyermekeit is. Ezen az éjszakán búcsúlevelet írt a férjének ezen szándékáról. Június 23-án éjjel a földszinti gyógyszeres szekrényből magához vett egy doboz vérnyomáscsökkentő gyógyszertapaszt és egy doboz vérnyomáscsökkentő tablettát, továbbá a konyhából egy konyhakést, melyeket felvitt az emeletre.

A kést a fürdőszobába vitte, azzal a csuklóján egy 8 napon belül gyógyuló sérülést ejtett, majd öngyilkossági szándékkal nagyobb mennyiségű (70 darab) vérnyomáscsökkentő tablettát vett be. Ezt követően gyermekei testére vérnyomáscsökkentő gyógyszertapaszt ragasztott és saját magán is ilyen tapaszokat helyezett el.

A vádlott a gyógyszerek hatása alatt folytatta a búcsúlevél írását, majd rövid időn belül rosszul lett és hányt. Anyja rosszullétét észlelve egyik kisfia lement a földszintre, felébresztette a nagyapját, aki a történtekkel szembesülve azonnal értesítette a mentőket. A mentősök a vádlottat és a gyerekeket is kórházba szállították, miután a tapaszokat két nagyobb gyermek saját magáról, az ikrekről pedig a vádlott édesapja eltávolította.

Az anya és gyermekei 8 napon belül gyógyuló sérülést, illetve mérgezést szenvedtek.

A vádlott elmeszakértői szempontból súlyos mértékben volt korlátozva abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, és e felismerésnek megfelelően cselekedjen. Elmeállapotára tekintettel a bűnismétlés veszélye nem áll fenn, kényszergyógykezelése nem indokolt.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Több ember, 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. április 3-án F.-né B. Melinda (1982 – kecskeméti lakos) vádlottat. Ezért őt a bíróság 2 év, végrehajtásában 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen bizonyítottság hiányában történő felmentés, másodlagosan a tényállás téves megállapítása, téves minősítés – életveszélyt okozó testi sértés megállapítása érdekében –, harmadlagosan a kiszabott büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést  - így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: