Életveszélyt okozó testi sértés Mezőtúron

Tárgyalás időpontja: 
2015. október 27. kedd, 09:00
Összegzés: 

Megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Hegedűs István vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt R. Mónika ellen indított büntetőügyben a Szolnoki Törvényszék I. fokon kiszabott ítéletét.

A vádlott cselekményét a táblabíróság életveszélyt okozó testi sértés bűntettének minősítette, a szabadságvesztés és a közügyektől eltiltás tartamát 10 évről 5 évre enyhítette.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az ítélőtábla nem látta egyértelműen bizonyítottnak, hogy a vádlott emberölési szándékkal szúrt volna. Tekintettel az ügy összes körülményére az állapítható meg, hogy a vádlott szándéka testi sértés okozására terjedt ki. Ugyanakkor a megszúrt testtájékból, a használt eszközből is arra lehet következtetni, hogy a szúrása életveszélyt okozó volt.

Tekintettel a minősítés változására, az I. fokon kiszabott 10 év szabadságvesztés büntetés nem törvényes, mivel az életveszélyt okozó testi sértés büntetési tétele 2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés, amelynek irányadó középmértéke 5 év. A Szegedi Ítélőtábla úgy látta., hogy ez az 5 év elegendő és egyben szükséges is a büntetési célok megvalósulásához, ezért enyhített az I. fokon kiszabott büntetésen.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 2012 májusától Mezőtúron lakott élettársával, B. Sándorral és négy kiskorú gyermekével. (Az ötödik 2014 januárjában született.) 2013 decemberében ebben a 70 négyzetméteres vályogházban összesen 4 család lakott, minden helyiséget egy-egy család lakta. A vádlott családjával egy 4x3 méteres szobában élt, amely eredetileg konyha volt. A túlzsúfolt lakótérben a családtagok között gyakoriak voltak a veszekedések.

2013. december 19-én a késő esti órákban karácsonyi ünnepség volt az iskolában, amelyen részt vett B. Diána és B. Mercédesz (2005) sértett is. Az ünnepség miatt a gyerekek apjukkal, B. Sándorral a szokásosnál később értek haza. B. Mercédesz egy papírból készült szélforgó játékot vitt haza az ünnepségről, amivel a testvérei játszani akartak, de a sértett nem adta oda, ezért a gyerekek között hangos vita, veszekedés alakult ki.

A vádlott feszült és ideges volt amiatt, mert az élettársa később ért haza, és még nem gyújtott be, emellett a gyerekek civakodása is zavarta. Este 10 óra körül egy kalácsot akart adni a gyerekeknek vacsoraként úgy, hogy az ágyon – ahol a gyerekek tartózkodtak – akarta a kalácsot felvágni és szétosztani. Ezért magához vett egy kést, és leült az ágyra. Élettársa akkor nem volt a szobában.

A gyerekek tovább veszekedtek a játékon, ezért a vádlott kikapta azt a sértett kezéből és odaadta a többieknek. Emiatt a kislány megsértődött, rángatta a vállát és morgott magában. A vádlott a sértett viselkedése miatt indulatos lett, és a kést a neki háttal ülő sértett hátába szúrta.

A kislány fájdalmában sírni kezdett, erre a szobába belépett B. Sándor, akinek a vádlott azt mondta, hogy a sértett az ágyon hagyott ollóba feküdt bele, és az okozta a vérző sérülést. Ezt követően az apa bevitte a gyereket a kórházba, aki közvetlen életveszéllyel járó, 2-3 hét alatt gyógyuló sérülést szenvedett, életét csak a szakszerű orvosi kezelés mentette meg.

A gyámhivatal a vádlott minden gyermekét – ide érte a cselekmény elkövetése után született B. Angélát is – nevelőszülőknél helyezte el.

 

Az I. fokú ítéletről

Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. július 3-án R. Mónika (1983 – hodászi lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 10 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlott szülői felügyeleti jogát öt gyermeke vonatkozásában a törvényszék megszüntette.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: