Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 3. kedd, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények B. László ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 4 év 6 hónap börtön és 5 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásakor elhangzott: a vádlottra kiszabott büntetés – mérlegleve az ügy összes körülményét - enyhének tekinthető, de annak lényeges súlyosítása – figyelembe véve az enyhítő körülményeket - a táblabíróság nem látta indokoltnak.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményekről

H. Ferenc, az ügy egyik sértettje 2013 decemberéig B. László kiskunhalasi házában lakott, mint albérlő. A vádlott és a sértett között elszámolási vita alakult ki, aminek lényege, hogy a sértett kb. 8-10 ezer forint rezsiköltséggel hátralékban volt, illetve ezen túl a vádlott követelte egyes tárgyak (pl. kályhacső, betonsimító) visszaadását, melyeket szerinte a sértett jogtalanul elvitt a házból.

A vita miatt a sértett elköltözött a vádlottól testvére, H. Károly, az ügy másik sértettjének kiskunhalasi albérletébe. Mivel a vádlott továbbra is szerette volna a követelt pénzt és elvitt tárgyait megkapni, 2013. december 15-én délután 2 óra tájban a testvérével, B. Károllyal megjelent H. Károly lakásán. Ekkor a vádlott és H. Ferenc sértett között szóváltás alakult ki a tartozás miatt, a vádlott azt is szerette volna, ha a sértett vele megy. Sem a vádlott, sem a sértett testvére nem avatkozott bele a történtekbe.

Miután a sértett közölte, hogy nem akar a vádlottal menni, és csak később adja vissza a dolgait, a vádlott előbb megpróbálta a fotelből kirángatni a sértettet. Majd amikor ez nem sikerült az előtérben lévő szerszámos táskájából egy csőfogót és egy kalapácsot vett ki, ezekkel a kezében ment vissza a szobába, és a szerszámokkal háromszor megütötte a lábával védekező sértettet. A kialakult dulakodás során a vádlott egyszer ököllel is fejen vágta a sértettet.

A sértett testvére ekkor bement a szobába, a vádlott karját megfogta, a kezét az asztalhoz ütötte. Ekkor a vádlott a szerszámokat elejtette, míg a sértett testvére a vádlott nyakát fogva kilökte őt a ház előterébe, ahová követte. Miután a vádlottat elengedte, a vádlott testvérét is távozásra szólította fel. Eközben már nem figyelt a vádlottra, aki magához vett egy, az előtérben található baltát, és azzal H. Károly feje felé ütött, aki a fülénél el is talált.

Ezután a vádlott megpróbálta még egyszer megütni a baltával, de ez nem sikerült. A két férfi összekapaszkodott, dulakodott, a sértett megpróbálta a vádlott kezéből kicsavarni a baltát, ami sikerült is. Ezt követően a vádlott és testvére elszaladt a helyszínről.

A támadás során H. Károly sértett 8 napon túl gyógyuló sérülést szenvedett, a súlyosabb sérülés elmaradása a sértett védekezésén és a szerencsén múlott. Testvére, H. Ferenc sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, a súlyosabb sérülés ez esetben is a szerencsén, nem a vádlott akaratán múlott.

 

Az I. fokú ítéletről

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, súlyos testi sértés kísérlete és önbíráskodás bűntettében találta bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. április 21-én B. László (1969 – kiskunhalasi lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. 

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője felmentésért, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: