Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény Apátfalván

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 4. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt C. M. ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 5 év 6 hónap börtön és 6 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon lejáró bíróság a bűncselekmény súlyához és a vádlott társadalomra veszélyességéhez mérten arányos büntetést szabott ki, így annak mérséklése semmilyen szempontból nem volt indokolt. Ezért a táblabíróság a védelme fellebbezéseket elutasította.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A román állampolgár, de magyar anyanyelvű vádlott 1989-ben költözött Magyarországra, majd 2007-ben élettársi kapcsolatot létesített R. Anettel, amely kapcsolatból 2008 novemberében fiuk született, és Apátfalván, az asszony tulajdonában lévő ingatanban laktak. A vádlott és R. Anett kapcsolata megromlott, élettársi kapcsolatuk megszakadt, ezért 2011 augusztusában a vádlott az ingatlanból elköltözött, míg gyermekük az anyánál maradt. A vádlott és volt élettársa között gyermekelhelyezési per volt folyamatban a cselekmény elkövetésének idején.

Az élettársi kapcsolat megszakadását követően 2011augusztus közepétől 2011. szeptember 27-ig a vádlott legalább 30 alkalommal fenyegette meg az asszonyt azzal, hogy erőszakos cselekményt követ el ellene. Emiatt a vádlottat a Makói Járásbíróság folytatólagosan elkövetett zaklatás bűntette miatt 270 óra fizikai munkakörben végzendő közérdekű munkára és 270 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

R. Anett 2011 augusztusában új élettársi kapcsolatot létesített L. János sértettel, aki beköltözött az asszony ingatlanába. A gyermekelhelyezési per, valamint a gyermek láthatásával kapcsolatos problémák miatt a vádlott és R. Anett, valamint L. János sértett között rossz viszony állt fenn.

2012. szeptember 15-én 12 óra körül a vádlott egy apátfalvi ismerősénél tartózkodott, ahol italozott és a délutáni órákra ittas állapotba került. Úgy két órával később a vádlott elindult a barátjától, arra hivatkozva, hogy egy kisboltból italt hoz, amely bolt R. Anett házával szemben található. Azonban a vádlott nem az italbolthoz ment, hanem volt élettársának házához, a sértett akarata ellenére bement az udvarra, és a sértettet homlokon fejelte.

A férfi ettől elesett, majd a vádlott a sértett felé lépett, elővett egy rugós bicskát, és meg akarta szúrni a sértettet, miközben azt mondta: „Meghalsz.”. A sértett meg tudta fogni a vádlott kezét, azt kicsavarta, a kést elvette, majd maga mögé dobta. Eközben R. Anett értesítette a rendőrséget, míg a sértettnek sikerült a vádlottat egy ismerőse segítségével kivinni az utcára, majd bezárta a kaput. Ezt követően a vádlott beugrott a ház udvarára, a sértettre támadt, dulakodni kezdtek. A vádlott a sértettet a földre akarta húzni, és többször ököllel meg is ütötte. A sértett védekezésül visszaütött, a vádlott a földre esett, és a rendőrük kiérkezésig ott is maradt.

A vádlott a sértett irányába tett szúró mozdulata, az elkövetés eszköze alkalmas volt arra, hogy a sértettnek életveszélyes sérülést okozzon. Ez csak a sértett védekező magatartása miatt maradt el.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és erőszakkal, felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék C. M. (1981 – apátfalvi tartózkodási helyű román állampolgár) vádlottat. Ezért őt a bíróság  - halmazati büntetésül – 5 év 6 hónap börtönre és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: