Életveszélyt okozó testi sértés kísérlete és kifosztás Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 4. szerda, 10:30
Összegzés: 

A védelmi fellebbezéseket elutasítva helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt D. Zoltán és társa ellen indított büntetőügyben a Szegedi Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így az I. rendű vádlott jogerős büntetése 5 év börtön és 5 év közügyektől eltiltás, míg a II. rendű vádlotté 2 év 10 hónap börtön és 3 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: a Szegedi Törvényszék helyesen állapította meg a vádlottak bűnösségét, a bűncselekmények minősítése is helytálló, a kiszabott büntetés arányos a vádlottak által elkövetett cselekmény súlyával. Ezért a táblabíróság semmilyen indokot nem látott a büntetés enyhítésére.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

2013. szeptember 12-én este 8 óra körül a II. rendű vádlott együtt italozott ismerőseivel Szegeden, a József Attila sugárúton, és ittas állapotba került. Tíz óra tájban kapcsolódott a társasághoz az I. rendű vádlott, és együtt folytatták az italozást. Nem sokkal később szállt le a villamosról N. Balázs sértett, aki munkája befejeztével bort vásárolt magának, és mivel ismerte a társaság egyik tagját, ő is csatlakozott a csoporthoz, italozott.

A közös italozás során – az eljárás során ismeretlenül maradt okból - a sértett szóváltásba keveredett a II. rendű vádlottal, elővett a ruhájából egy kést, és azzal hadonászva kiabálni, szitkozódni kezdett. Tettlegességre ekkor nem került sor.

Éjfél körül a sértett a társaságot otthagyta, és elindult a Tölgyes utca irányába. A sértett távozását észlelve az I. és a II. rendű vádlott utána indult, majd amikor utolérték az I. rendű vádlott egy faléccel a sértettet nagy erővel arcon ütötte, majd még több ütést mért rá. Az ütések hatására a földre került sértettet – mivel a faléc eltört – mind az I., mind a II. rendű vádlott ököllel ütötte, majd rugdosni kezdték. A sértett bántalmazását előbb a II. rendű vádlott hagyta abba, és visszaindult társaihoz. Nem sokkal később az I. rendű vádlott is befejezte a sértett verését, és – miután a sértett zsebéből kivette annak 1500 forint értékű mobiltelefonját és egy cigarettás dobozt, amelyben 1-2 szivar lehetett - követte a II. rendű vádlottat.

A bántalmazás következtében a sértett 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. Figyelemmel a bántalmazás eszközére, a támadás erejére, többszörös voltára, a bántalmazott testtájékra, a vádlottak cselekménye alkalmas volt a életveszélyes sérülés kialakulására is. Ez csak a sértett védekezése és a véletlen miatt maradt el.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletében és kifosztás bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. február 4-én D. Zoltán Sándor  (1978 - szegedi lakos) I. rendű vádlottat, és ezért őt a bíróság – halmazati büntetésül – 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.  Az ügy II. rendű vádlottja, T. Tamás Róbert (1991 – szegedi lakos)  társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletéért 2 év 10 hónap börtönbüntetést és 3 év közügyektől eltiltás büntetés kapott.

Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg az I. rendű vádlott és védője elsődlegesen felmentés, a jogos védelmi helyzet megállapítása érdekében, másodlagosan a büntetés enyhítését kérve, a II. rendű vádlott és védője a minősítés megváltoztatása, súlyos testi sértés megállapítása, és a büntetés enyhítése érdekében nyújtottak be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: