Emberölés Kiskunfélegyházán

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 11. szerda, 09:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette miatt K. Tibor Rudolf ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 11 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott, az I. fokú fokú bíróság helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét és azzal arányos büntetést szabott ki, ezért a büntetés lényeges enyhítésére az ítélőtábla nem látott semmilyen indokot. 

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott 1984-től 1991-ig házasságban, majd ezt követően élettársi kapcsolatban élt K Tibor Rudolfnéval. Házasságukból három közös gyermek született (1985, 1989, 1994) Az 1991-1992-es években kezdett és tartott fenn szerelmi viszonyt a vádlott N. Veronika Judit sértettel. Ebből a kapcsolatból 1997-ban közös gyermekük született, akit a sértett kezdettől fogva egyedül nevelt. A vádlott a gyermek eltartáshoz sem járult hozzá, bár kisebb-nagyobb megszakításokkal fenntartozta a kapcsolatot a sértettel.

A sértett és gyermeke Kiskunfélegyházán a sértett tulajdonát képező ingatlanban lakott.

Amikor K.-né a három közös gyermekkel Érdre költözött, a vádlott R. Máriával költözött össze, akivel 2001-ben ismerkedett meg, 2002-ben közös gyermek született. A vádlott ez idő alatt is tartotta a kapcsolatot mind volt házastársával, mind a sértettel. 2010 nyarán a vádlott élettársi viszonya R. Máriával megszakadt a férfi erőszakos viselkedése miatt. Ekkor a vádlottat N. Veronika fogadta be a lakásába, majd élettérsakként éltek együtt.

A vádlott és a sértett közötti kapcsolat az együttélés alatt fokozatosan megromlott. A sértett egyre többet – hajnaltól estig – dolgozott, emellett vezette a háztartást, gondoskodott közös lányukról. A vádlott egészségi állapota miatt rokkantnyugdíjas volt, nem dolgozott, napjait otthon töltötte. Emellett italozott és játékgépezett, ezekre a sértettől is kért pénzt.

Emiatt, valamint azért, mert nyugdíjából inkább a volt feleségénél lévő gyermekeit támogatta, továbbá kölcsönös féltékenykedésből adódóan a sértett és a vádlott között rendszeresek voltak a viták, veszekedések, melyek során a férfi többször is megverte a sértettet. A viták és veszekedések azt követően váltak gyakoribbá és hevesebbé, hogy 2012 májusában a sértett megismerkedett Zs. Gábor szegedi férfivel, akivel többször találkozott Szegeden és Kiskunfélegyházán is. A pár szerelmi kapcsolatot tartott fenn.

2012 nyarán a vádlott is tudomást szerzett a sértett újabb kapcsolatáról, és kifejezésre is juttatta felháborodását. Ezt követően folyamatosan ellenőrizte az asszonyt, a telefonján megnézte a hívásokat, szöveges üzeneteket. Azt is ellenőrizte, mit csinál, követte, hogy hova megy.

A sértett ezt nem tűrte passzívan, szembeszállt a vádlottal, és ez további veszekedéseket eredményezett. A férfi – közös gyermekük jelenlétében is – többször is azzal fenyegette meg az asszonyt, hogy ha továbbra is találkozik a szegedi férfivel, akkor meg fogja ölni. Emellett felhívta a férfit is azért, hogy a sértettel szakítsa meg a kapcsolatot. Azonban ez nem történt meg.

A sértett már 2012 tavaszától mindent megtett azért, hogy a vádlott kiköltözzön tőle, még zárat is cseréltetett az ajtón, de a férfi nem volt hajlandó elköltözni. Az év december 8-án ismét vita támadt a vádlott és a sértett között a sértett új kapcsolata miatt. Ennek során a vádlott – gyermekük jelenlétében – megöléssel fenyegette meg élettársát, aki pedig ismét felszólította, hogy költözzön el. A tettlegesség elkerülése érdekében a sértett végül rendőri intézkedést kért, ezért bántalmazásra aznap nem került sor.

December 14-én este újabb veszekedés következett – és vita közben a vádlott megfenyegette a sértettet azzal, ha a munkára hivatkozva megint Szegedre utazik Zs. Gáborhoz, akkor a férfit és őt is megöli. A vita és veszekedés közben – 23 és 24 óra közötti időpontban – a vádlott a konyhából egy kést vett magához, és a szobában, egy fotelben ülő nőt nagy erővel mellkason szúrta. Majd megragadott egy, az ágy mellett a falnak támasztott baseballütőt, és a sértettet többször nagy erővel fejbe vágta. Az asszony nem sokkal később meghalt.

Amikor a vádlott észlelte, hogy élettársa meghalt, a sértett testét egy takaróval letakarta, a kést és a baseballütőt a vértől megtisztította, a kést a helyére visszatette, a baseballütőt elrejtette az előszobaszekrénybe, majd több személyt is felhívott telefonon. Egyikükkel közölte is, hogy nagy baj van, de azt nem mondta el, hogy mit tett. Ezt követően felment a vádlott az udvarról nyíló melléképület padlására, ahol egy késel hasba szúrta magát, de nem okozott komolyabb sérülést, gyógytartama 8 napon belüli volt.

Mivel a sértett másnap nem ment dolgozni, munkatársai keresni kezdték, a lányát is felhívták telefonon. A holttestet a vádlott és a sértett közös gyermeke találta meg.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. március 16-án K. Tibor Rudolf (1962 – Kiskunfélegyházi lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 11 év börtönre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott a kiszabott büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: