Emberölés bűntette Lajosmizsén

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 17. kedd, 10:00
Összegzés: 

Helybenhagyta a Szegedi Ítélőtábla dr. Harangozó Attila vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntette miatt V. Péter ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon meghozott ítéletét. Így a vádlott jogerős büntetése 18 év fegyház és 10 év közügyektől eltiltás lett.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró törvényszék helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét és az elkövetett cselekmény súlyához, a vádlott társadalomra veszélyességéhez képest arányos büntetést szabott ki. Ezért az ítélőtábla semmilyen indokot nem látott a büntetés enyhítésére.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

A vádlott Lajosmizsén a szüleivel élt együtt, 2012-ben állandó munkahellyel nem rendelkezett, gyakran fogyasztott kábítószert és alkoholt. Cs. Gizella sértett a vádlott közeli szomszédságában lakott, 64 éves, szegényes körülmények között egy barakklakásban élő, szellemi fogyatékos személy volt, aki jórészt csak rokonságával tartotta a kapcsolatot. A környékbeliek (főként gyerekek) a számukra furcsa viselkedése miatt csúfolták.

A sértett és a vádlott között még 2012 előtt szexuális kapcsolat létesült, melyet nem rendszeresen tartottak fenn. A vádlott, amikor éppen nem volt barátnője, kb. hetente felkereste a sértettet az éjszaki órákban, általában ittas állapotban. Kapcsolatukat mindketten titokban tartották mások előtt.

2012. május 17-én az esti óráktól május 18-a éjjel 2 óráig a vádlott rokonai társaságában születésnapi összejövetelen vett részt, ahol nagy mennyiségű alkoholt és kábítószert is fogyasztott. A vendégségből távozva előbb rövid időre hazament, majd a sértett házához indult. Az asszony beengedte, közösültek, majd az aktust követően a sértett közölte a vádlottal, hogy a továbbiakban a kapcsolatot meg akarja szakítani vele.

Emiatt a vádlott és a sértett között vita alakult ki. A sértett kinyitotta a bejárati ajtót, és felszólította a vádlottat, hogy távozzon, mire a vádlott dühbe gurult, és a válláig érő idős nőt nagy erővel ököllel állon ütötte. A sértett háttal a szoba falának esett, majd a földre került. A felálló nőt ezután a vádlott ismét ököllel megütötte, majd megfogta a sértett nyakát, és ököllel megsorozta az arcán, a nyakán és fejtájékon. Végül az utolsó nagy ökölcsapás erejétől a sértett kiesett a ház nyitott ajtaján. Az asszony hanyatt vágódott. A vádlott látta, hogy a sértett mozdulatlanul fekszik, a szájából vér folyik, hallotta, hogy hörgő hangokat hallat. A vádlott a sértettet lábával meglökte, de az továbbra sem mozdult meg.

A vádlott úgy vélte, hogy az asszony meghalt, hazament, és a test elrejtése, elásása céljából a házuk kamrájából magához vett egy ásót és két műanyag zsákot. Amikor a vádlott visszament a sértett házához, a sértett testét a vállára vette, a szomszédos lakatlan házhoz vitte, ahol a nyitott, üres kazánházban a nő testét a földre dobta, és elhatározta, hogy feldarabolja.

Ezt követően az ásóval többször lesújtott a sértett fejére és testére. Majd a még élő sértett testére ráhúzta a két nejlonzsákot, a testet a vállára vette, és elindult a közeli erdőbe, hogy ott elássa. Útközben eszébe jutott a szintén a közelben, fákkal és bokrokkal takart helyen lévő vízakna. A testet végül oda vitte, és fedlapot felemelve becsúsztatta a nyílásba, majd a fedlapot visszahelyezte. A cselekményt követően a vádlott megpróbálta eltüntetni a nyomokat.

A vádlott magából kivetkőzve, embertelen, különös kegyetlen módon eljárva, egyúttal a sértettnek elhúzódó, szükségtelen szenvedést okozva oltotta ki a sértett életét. Tettét a sértettnek a további szexuális kapcsolatot visszautasító magatartása miatti bosszú vezérelte.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. április 28-án V. Péter (1990 – lajosmizsei lakos) vádlottat, és ezért őt a bíróság 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: