Emberölés bűntettének kísérlete Abádszalókon

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 19. csütörtök, 10:00
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla dr. Mezőlaki Erik vezette büntetőtanácsa az emberölés bűntettének kísérlete miatt Cs. István ellen indított büntetőügyben az I. fokon eljáró Szolnoki Törvényszék ítéletét.

A táblabíróság egyetértett abban, hogy az I. fokú bíróság a cselekményt több emberen, részben 14. életévét be nem töltött személyek sérelmére elkövetettnek minősítette. Ugyanakkor nem osztotta a Szolnoki Törvényszék azon megállapítását, hogy a vádlott előre kitervelten cselekedett, mert az előre kiterveltséghez átgondolt, tervszerű, hosszabb időn át kiérlelt cselekményt kell végrehajtani. Az ügy vádlottja azonban ittas állapotban döntött, és ezt követően szinte azonnal meg is kezdte a bűncselekményt, alapos kiterveltségről szó sem volt.

Megváltozott a vádlott büntetése is. A Szegedi Ítélőtábla úgy látta, hogy a vádlott, aki cselekményével 4 ember életét olthatta volna ki, az I. fokú tárgyalás végén aránytalanul enyhe büntetést kapott. Ezért a büntetési célok megvalósulása érdekében mindenképp szükséges a 10-től 20 évig terjedő, illetve életfogytig tartó szabadságvesztéssel is büntethető cselekmény büntetésének jelentősebb súlyosítása. Ezt szem előtt tartva a táblabíróság jogerős döntésében 10 év helyett 13 év fegyházban letöltendő szabadságvesztés büntetést szabott ki.

A jogerős ítélet ellen fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

Az alkoholfüggőségben szenvedő vádlott, Cs. István és felesége, Cs. Istvánné 1997-ben kötöttek házasságot, de már azt megelőzően is, 1975-től voltak élettársak. Ebből a kapcsolatból három gyermekük született. A vádlott és a sértett házasságát 2010 áprilisában felbontották. A vádlott ezt követően továbbra is a volt közös ingatlanban lakott Abádszalókon, azonban a vádlott és a sértett közötti kapcsolat a férfi italozó, agresszív magatartása miatt megromlott.

A vádlott 2013-ban költözött ki az általa lakhatásra szánt, az udvaron felállított lakókocsiba úgy, hogy a lakóházat tisztálkodás, mosás, ételkészítés és a hűtőszekrény miatt továbbra is használta, de a lakókocsiban lakott és étkezett. A kapcsolat megmaradt, a férfi keresetét a családra költötte, jövedelmükből közösen gazdálkodtak. Az élettársak két gyermeke és két unokája szintén a házban lakott.

A vádlott és asértett, valamint ott lakó gyermekei között a férfi italozó életmódja és féltékenykedése miatt rendszeres volt a veszekedés, vitatkozás. Különösen a ház miatt vesztek össze gyakran, miután a vádlott nehezen viselte el, hogy volt felesége tulajdonát lépező épületből ki kellett költöznie, és az udvaron egy lakókocsiban kellett laknia. A viták miatt többször is rendőri intézkedésre is sor került, és a vádlott ellen zaklatás miatt indult eljárás is.

2013. július 21-én a házban a vádlott volt felesége, két gyermeke és két unokája lakott. A ház konyhájában álló gáztűzhely, amely mellett, közvetlenül a falnál helyezték el az ezt működtető propán-bután gázpalackot, felszerelt állapotban. Ez a gázpalack július 21-én félig telt , míg lakásban ezen túl még egy gázpalack üres állapotban volt.

Ezen a napon a vádlott 14 órától egy abádszalóki sörözőben nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott, és szokványos részegség állapotába került. Volt felesége dolgozott, nem volt otthon, de a férfi tudta, hogy az asszonyon kívül a többi ott lakó a házban tartózkodik. Az italozás során a vádlott unokatestvérének elmondta, hogy otthon tarthatatlanok az állapotok, ezért hazamegy, önmagát és a házat is felrobbantja. Amikor este 8 óra körül hazatért, a konyhában félig telt gázpalack tömlőcsövét - miután előkészítette a szerszámokat - egy késsel levágta. Ezt követően a palackról leszerelte a nyomáscsökkentőt azért, hogy a palackban lévő gáz zavartalanul, nagy mennyiségben kerülhessen a házba.

Ezután a megnyitotta a gázpalack zárószelepét, így azt akarta elérni, hogy önmagát megölje, és a házat felrobbantsa, tudva, hogy a házban tartózkodik két gyermeke és két unokája. A lakásban lévő két gyermeke azonban észrevették a vádlott tettét. Meghallotta egyikük a gáz sistergését, miközben az a palackból a szabad levegőre jutott, ezért kiment a konyhába, hogy a vádlottat megfékezze és a gázt elzárja. Azonban a vádlott kést tartva maga elé megfenyegette a lányát, hogy menjen be a szobába, mert felgyújtja a házat. A vádlott lánya nagyon megijedt, szólt a testvérének, hogy segítsen megfékezni az apjukat.

A vádlott eközben egy szöget ütött a bejárati ajtóba, hogy ne lehessen azt kinyitni, majd elindult beszögezni az utca felőli ablakot is. Gyermekei látva apjuk tettét, az unokákkal együtt az ablakon át kimenekültek a házból. Majd a fia visszatért, hogy megfékezze az apját, de az ellenállt. Közben a vádlott lánya bejelentést tett a Tiszafüredi Rendőrkapitányságon, és a kiérkezett rendőrök bilincselték meg a vádlottat, akit addig a fia az ágyon lefogva tartott.

A cselekmény elkövetése során senki nem sérült meg, a gázelegy felrobbanásának és az otthon tartózkodók halálának elmaradása nem a vádlotton, hanem a családtagok közbelépésén és a véletlenen múlott.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Előre kitervelten, több emberen, részben 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében mondta ki bűnösnek a Szolnoki Törvényszék 2015. január 16-án Cs. István (1957 – abádszalóki lakos) vádlottat. Ezért őt a bíróság 10 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész a büntetés súlyosítása, míg a vádlott és védője a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: