Életveszélyt okozó testi sértés bűntette Szegeden

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 23. hétfő, 09:45
Összegzés: 

Az Sz. Tamás ellen folytatólagosan elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt indított büntetőügyben a védő nem jelent meg. A II. fokú eljárás során a védelem kötelező, az ügy tárgyalását a Szegedi Ítélőtábla 2016. március 23-án 9 órára elnapolta. Mivel a védő szabályszerű idézés ellenére nem jelent meg, távolmaradását előre nem mentette ki, helyettesről nem gondoskodott, az ítélőtábla a védőt 100 ezer forint rendbírsággal sújtotta. E döntés ellen fellebbezésnek van helye.

 

Folytatólagosan elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek a Szegedi Törvényszék 2015. március 10-én Sz. Tamás (1974 – hajléktalan) vádlottat, és ezért őt a bíróság 3 év 10 hónap börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A döntést az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője elsődlegesen felmentés, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint Sz. Tamás vádlott és élettársa, N. Attiláné hajléktanként éltek Szegeden a Bertalan híd szegedi hídfőjénél. A férfi 2013. október 9-ét megelőzően, mintegy 1,5-2 héttel korábban ezen a helyen ittas állapotban, szerelemféltésből ököllel többször megütötte élettársa fejét. A sérülések gyógytartama nem volt megállapítható, azonban a vádlott magatartása alkalmas volt a sértettnél 8 napon túl gyógyuló sérülés okozására.

Október 9-e előtt 2-3 nappal ugyanitt ismételten bántalmazta a vádlott az asszonyt úgy, hogy háromszor ököllel arcon csapta. A cselekményt követően a sértett folyamatosan rosszul érezte magát és állapota egyre rosszabbra fordult. Ezt észlelve a vádlott állampolgári segítséggel értesített a mentőszolgálatot. A mentősök az asszonyt kórházba szállították, ahol életmentő műtétet hajtottak végre rajta. Ugyanis ezek az ütések életveszélyes sérülést is okoztak, 6 hét alatt gyógyultak, és szakszerű orvosi beavatkozás nélkül ez a sérülés a sértett halálához vezethetett volna.

Eljáró bíróság: