Hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette Kiskunhalason

Tárgyalás időpontja: 
2015. november 25. szerda, 09:45
Összegzés: 

Több ponton megváltoztatta a Szegedi Ítélőtábla Gyurisné dr. Komlóssy Éva vezette büntetőtanácsa a hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntette és más bűncselekmények miatt M. Attila ellen indított büntetőügyben a Kecskeméti Törvényszék I. fokon kimondott ítéletét.

A vádlott testi épség elleni bűncselekményét 1 rendbeli folytatólagosan elkövetett testi sértés vétségének minősítette, míg a börtönbüntetés végrehajtásának felfüggesztésére vonatkozó rendelkezést mellőzte. Vagyis a vádlottat 1 év 6 hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Emellett az ítélőtábla 2 év közügyektől eltiltás és 3 év fegyveres biztonsági őr foglalkozástól eltiltás büntetéssel is sújtotta a vádlottat.

Az ítélet indoklásában elhangzott: az I. fokon eljáró Kecskeméti Törvényszék helyesen állapította meg a vádlott bűnösségét, és a 2 hónaptól 4 év 6 hónapig terjedő szabadságvesztéssel büntethető cselekmény esetében arányos büntetést szabott ki, amikor 1 év 6 hónapra ítélte a vádlottat. Ugyanakkor a cselekmény jellege és súlya nem indokolja a büntetés felfüggesztését, mert az ítélőtábla szerint a büntetési célok csakis végrehajtandó szabadságvesztéssel érhetők el. A vádlott nem méltó a közügyek gyakorlására, és mivel cselekményét foglalkozása szabályainak megsértésével követte el, indokolt az eltiltás – közügyek esetében 2, a foglalkozástól letiltás esetében 3 évre.

Az ítélet jogerős, ellene fellebbezésnek nincs helye.

 

A bűncselekményről

 

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott 2011. január 1-től fegyveres biztonsági őrként dolgozott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság Határrendészeti Szolgálata Őrzött Szálláshelyén Kiskunhalason. A vádlott hivatalos személynek minősül.

A Győri Rendőrkapitányság Őrzött Szálláshelyén idegenrendészeti eljárásban elhelyezett 39 fő 2011. október 6-án az elhelyezésükre szolgáló épületrész vagyontárgyainak megrongálásával és megsemmisítésével jelentős kárt okozott, az őrszolgálat jogszerű intézkedését erőszakos cselekményükkel megakadályozták, majd az őrzött szállásról három ponton kitörési kísérletet hajtottak végre. A rendkívüli eseményt követően a rendzavarásban részt vevő őrizetesekből 38 főt, köztük Y. A. A., T. H. H., B. A., B. A. F. I.  külföldi állampolgár sértetteket – orvosi vizsgálatuk után – 2011. október 7-én a Kisku8nhalasi Őrzött Szállásra szállították. A rendzavarást kiváltó személyek közül a hangadó Y. A. A. szudáni állampolgár volt.

A 38 őrizetes befogadására 2011. október 7-én reggel került sor a kiskunhalasi objektumban. A Győrben történt rendkívüli esemény miatt az őrzött szálláshely vezetője tartotta az eligazítást, és ekkor elírta, hogy az átszállított személyek esetében fokozott zárkaellenőrzést kell tartani. Az őrizetesek a zárkát nem hagyhatják el, étkeztetésük zárkánként történhet. További vezetői utasításnak megfelelően meghatározott személyekre, közöttük Y. A. A.-ra fokozottan kell figyelni.

A Győrből átszállítottakat a befogadást követően zárkákban helyezték el, ahol a fegyveres biztonsági őrök a szolgálatot teljesítő hivatásos rendőrökkel együtt óránként zárkaellenőrzéseket tartottak, valamint az őrizetesek csomagvizsgálatát végezték október 8-án a hajnali órákban. A vádlott szolgálati feladatainak ellátása során a 38 személyből vezérként megnevezett Y. A. A. sértettet és további három személyt bántalmazott.

1./ Október 7-én reggel 9 órakor zárkaellenőrzés során az ágyon fekvő B. A. sértettet többször bordatájékon megrúgta, majd a felálló sértettet többször arcon ütötte úgy, hogy a sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

2./ Október 7-én 12 óra körüli zárkaellenőrzés során a vádlott ugyanebben a zárkában Y. A. A. sértetthez lépett, és közepes erővel, nyitott tenyérrel kézéllel ötször tarkón ütötte, majd kétszer vese tájékon is megütötte. Másnap hajnalban – csomagvizsgálat után – a vádlott ezt a sértettet tovább bántalmazta, gyomron, vesetájékon, mellkason is megütötte. Majd a sértett csomagjában talált kockasajtot a férfi szájába tömte, aminek következtében a sértett szája felrepedt és vérzett. A sértett emiatt éhségsztrájkba kezdett, amelyet október 20-án fejezett be. A sértettet többször kiszállították a Kiskunhalasi Kórházba alhasi és vesetájéki panaszok miatt. A férfi 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett, és a bántalmazások miatt magánindítványt terjesztett elő.

3./ A vádlott október 7-én a szintén ebben a zárkában elhelyezett T. H. szír állampolgár őrizetest jobb kézzel gyomron vágta.

4./ Szintén október 7-án reggel 9 óra körül a vádlott egy másik zárkában elhelyezett B. A. F. I. líbiai állampolgárt gyomron ütötte, aminek hatására a férfi a földre rogyott. A vádlott délután 3 óra körül ismét a sértetthez lépett a zárkában, és arcon ütötte. A sértett 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, és magánindítványt terjesztett elő a vádlottal szemben.

 

Az I. fokú ítéletről

 

Négy rendbeli hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettében, melyből kettő folytatólagosnak minősül, és két rendbeli könnyű testi sértés vétségben mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2015. március 2-án M. Attila vádlottat. Ezért őt a bíróság 1 év 6 hónap, végrehajtásában 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte.

A döntés ellen az ügyész a vádlott terhére hosszabb tartamú szabadságvesztés kiszabása és pénzmellékbüntetés alkalmazása, közügyektől és foglalkozástól eltiltás mellélbüntetés kiszabása, míg a vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

Eljáró bíróság: